Alaçatı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen tören, Çeşme Belediyesi Alaçatı Ek Hizmet Binası’nda verilen kokteyl ile başladı.
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın ev sahipliği yaptığı kokteyle, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Burak Kocaoğlu, , İlçe Emniyet Müdürü Tolga Özel, TCSG 24 Bot Komutanı S.G. ,Üsteğmen Orkun Artar, Belediye Meclis Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, Ak Parti İlçe Başkanı Yeliz Karataş, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, MHP İlçe Başkanı Gökhan Çelik, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.
Kokteylin ardından Atatürk Anıtı’nın önünde devam eden törende, Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Belediyesi, Siyasi parti ve STK temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından
Çeşme Belediye Başkanı M.Ekrem Oran günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
M. Ekrem Oran konuşmasında; “Yüz yıllık bir zaferin, sonsuza dek göğsümüzde madalya gibi taşıyacağımız büyük bir gururun coşkusuyla bugün bir aradayız.
Bu onuru bizlere yaşatan, emperyalizme karşı dünyada eşi görülmemiş bir mücadele vererek bu eşsiz toprakları bize miras bırakan tüm şehitlerimizi ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuz saygıyla anıyorum.
19 Mayıs’ta Samsun’da doğan güneşimizin ışığı tüm Anadolu’ya yayıldı. Mustafa Kemal’in yüreğine inanan bir ulus, yediden yetmişe, kiminin elinde kazma kürek, kimisi yalın ayak insanlık tarihinde asla unutulmayacak bir bağımsızlık destanı yazdı.
Haziran 1919’da Amasya kongresinde alınan karar gerçekleştirilmiş, milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtarmıştı. Kan, acı ve gözyaşı ile dolu işgal süreci bundan yüzyıl önce burada, bu sokaklarda yerini büyük bir sevince bıraktı.
Bağımsızlığımızın, ulusal egemenliğimizin, bu güzel topraklara ‘vatan’ deyişimizin yüzüncü yılında bu uğurda canını feda edenlere, özgürlük meşalesini eline alıp tüm yurdu karanlıktan kurtaranlara borcumuz var.
Fevzi Çakmak’a, Yörük Ali’ye, İsmet Paşa’ya, Gördesli Makbule’ye, Şerife Bacı’ya, Nezahat Onbaşı’ya borcumuz var.
Küllerinden yeniden bir vatan yaratan, devrimleriyle koca bir ulusu aydınlığa taşıyan, egemenliği kayıtsız şartsız millete teslim eden sarı saçlı mavi gözlü deve borcumuz var.
Alaçatı’nın her sokağında, tarihe tanıklık etmiş her evin duvarında bu büyük zaferin izlerini görebilirsiniz. Kalbini cumhuriyete ve bağımsızlığa adamış her Alaçatılı’nın gözleri vatan sevgisinin sonsuza dek sürecek ışıltısıyla parıldar. Alaçatımızın meşhur rüzgarları daima özgürlük şarkıları fısıldar.
Alaçatı’nın sevgiyle, sonsuz emekle cumhuriyete sahip çıkan kocaman yürekli insanlarıyla Atamıza olan sözümüzü tutacağız. Bir yandan bugünün coşkusunu, kıvancını yaşarken, bir yandan Alaçatı’yı rüzgarıyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle dünyaya tanıtacağız.
Çünkü; Akılla, bilimle, sanatla, devrimlerden taviz vermeden, ‘ya istiklal, ya ölüm’ emrinde Mustafa Kemal’in yolunda sonsuza dek yılmadan yorulmadan yürüyeceğimize and içtik..
Yaşasın özgürlük,
Yaşasın devrimler,
Yaşasın Laik Çağdaş Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti.” sözlerine yer verdi.
Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisinin ardından Uğur Mumcu Caddesi üzerinden bando eşliğinde, Şehitlik Anıtına kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Şehitlik Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının sonra anıta karanfiller bırakıldı.
Alaçatı’nın kurtuluş günü töreni, Alaçatı Amfi Tiyatro’da saat 20.30’da Sunay AKIN’ın sunumuyla “Zafer Yolunda” söyleyişiyle devam etti.
Saatler 21.00’ ı gösterdiğinde sanatçı SILA’nın konseriyle kurtuluş coşkusu zirve yaptı.
SILA, Alaçatılı ve Çeşmeli vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı.