Denizhan Güzel
Çeşme Belediyesi ve özel sektör işbirliği ile devam eden proje kapsamında tamamlanan konutların satışı sırasında da yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, satış bedelleri ile tapuda gösterilen bedeller arasındaki büyük farklar, haksız kazançların bazı şahıslara aktarıldığı iddialarına neden olmuştu. Bu yolla en az 20 milyon Euro'luk şaibeli bir meblağın ortaya çıktığı iddia edilmiş, ayrıca bazı taşınmazların usulsüz şekilde belirli kişilere geçirildiği ve bir şirket yöneticisinin akrabasına usulsüz ödemeler yapıldığı iddiaları, hukuki süreçlere taşınmıştı.
Bazı şirket ortakları, bu iddiaların araştırılması için Çeşme Belediyesine yazılı başvurular yapmış ve şirket kayıtlarının denetlenmesini talep etmişti. Ayrıca, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılmış ve Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. Vergi incelemelerinde de satış bedelleri arasındaki tutarsızlıkları doğrulayan bulgulara rastlanmış, gayrimenkulleri tapuda değerinin çok altında göstererek satıp çok ciddi vergi kaybına neden olmuş ve hem kendi ortaklarını hem de şirket ortağı olan Çeşme Belediyesi’ni ciddi şekilde zarara uğrattığı bildirilmişti.
Vergi müfettişinin hazırladığı rapora göre; 2017 ve 2018 yıllarındaki ev satışları ile belirlenen emsal değerler arasında 52,5 milyon TL’lik bir fark bulunmuş olup, bu da o günkü kurla yaklaşık 12-13 milyon Euro’raya denk gelmektedir. Bu miktarın elden kayıtsız olarak tahsil edildiği halde bazı şirket ortaklarına verilmediği, şirketin o dönemki ortaklarından Dr. Fahri Yıldız’ın İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında verdiği ifade de, şirketin toplam kaybının 20 milyon Euro olduğu bildirmişti.
Davaya haziran ayında devam edilecek.