Gelişmeler hakkında bilgi veren havalimanı inşaatını gerçekleştiren ve işletmeyi yapacak olan Terminal Yapı ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu, “Sözleşmenin herhangi bir şekilde iptali veya fesih durumu yoktur. DHMİ’ye 25 yıllık işletme döneminde ihtiyaç duyulabilecek ilave alanlar için vermiş olduğumuz master plan sonrası, Kültür ve Turizm Bakanlığının bölgede başkaca tasarrufu olabileceği gerekçesiyle talep edilen revize plan sunulmuştur ve onayı beklenmektedir” dedi.
İHALE GEÇEN YIL YAPILDI
Havalimanının ihalesi geçen yıl DHMİ tarafından 20 Nisan’da yapılmıştı. İhaleyi Terminal Yapı ve Tic. A.Ş. kazanmıştı. Türkiye’de sadece genel havacılık, sportif ve amatör havacılık ile uçuş eğitimi faaliyetlerine hizmet verecek olan havalimana, eski bakanlardan ve amatör pilot Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli’nin adı verilmişti. Havalimanının sözleşmesi 6 Haziran 2018 tarihinde imzalanmıştı.
300 ÖĞRENCİLİ PİLOTAJ OKULU
Ülkemiz Havacılığının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, Çeşme Alaçatı Havalimanında, Genel Havacılık hizmetlerinin yanında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu pilotların yetiştirileceği 300 öğrenci kapasiteli uçuş akademisi, paraşüt ve planör okulu, model ve maket uçak eğitim merkezi, festival/fuar alanları, uçak bakım hangarları, simülasyon merkezi, havacılık ARGE merkezi ve hava taksi hizmetleri verilmesi planlandı.
Bu bakımdan Terminal Yapı, Türkiye’de sadece genel havacılık, sportif ve amatör havacılık ile uçuş eğitimi faaliyetlerine hizmet veren en büyük havacılık kulübü/üssü olmayı hedefliyor.
Çeşme - Alaçatı Havalimanı işletmeye geçtiğinde öncelikle bölgenin dünya turizmine tanıtımı, en üst segment turistin bölgeye çekilmesi ve tüm yıl erişilebilir olması sayesinde, 90 güne sıkışmış olan mevcut turizm sezonunun 150-180 güne uzaması ile bölgeye en az 200.000 ilave geceleme desteği sağlanacak.
NELER YAPILACAK
Sözleşme kapsamında 1760m x 30m ebatlarında pist ve taksiyolu, Genel Havacılık Terminal binası, teknik blok ve kule, kaza yangın binası, giriş kontrol binası bulunmakta. Projenin yatırım tutarı ise 18 milyon 990 bin Euro.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile ciro üzerinden %20,20 gelir paylaşımı yapılacak olup garanti gelir olarak ilk 12 yılın toplamında sadece14 milyon Euro olarak planlandı.
Kaynak: www.kokpit.aero