Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli aylıkları arasındaki maaş adaletsizliklerinin giderilmesine ilişkin verdiği kanun teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 13.2 milyon emekliyi ilgilendiren ve emekliler arasındaki intibak düzenlemesini içeren kanun teklifi, Sertel konuşmasını tamamlayıp kürsüden yerine dahi geçmeden oylandı ve reddedildi.
TBMM İçtüzüğü 37’nci maddesi gereği doğrudan Genel Kurul’da görüşülen “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını ve aylık bağlama oranının yüzde 70’e çıkarılmasını öngören teklif kabul edilseydi “2000 öncesi ve 2000 sonrası” emekli olanlar arasındaki maaş farkları giderilmiş olacaktı.
İktidarın ve ortağı MHP’nin kanun tekliflerinin içeriğine dahi bakmadan reddettiklerini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Sizin de anneniz babanız emeklidir mutlaka. Komşularınız vardır emekli olan, onları düşünün, arkadaşlarınız vardır, dostlarınız vardır. Emeklilerimizin çok büyük kısmı açlık sınırının altında aylık alıyor. Gelin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde emeklilerin durumunu düzeltmek için bir vicdan muhasebesi yapın ve eğer bu kanun teklifini kabul etmezseniz gidin, siz hazırlayın biz destek verelim” dedi.
AÇLIK SINIRININ ALTINDALAR
Aylık bağlama oranlarının gittikçe düşürüldüğünü ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:
“Geçmişte dokuz bin iş günü için çalışan birine 2000 yılı öncesinde yüzde 75 maaş bağlanıyordu ve millî gelirden elde edilen payın yüzde 100'ü ortalamaya konularak yapılıyordu; sonra, 2000-2008 yılları arasında bu ne yazık ki yüzde 65'e düşürüldü ve 2008 sonrasında yeniden hazırlanan kanun teklifiyle ne yazık ki yüzde 50'ye düşürüldü. Türkiye'de 13,2 milyon emekli var, bu emeklilerin 9 milyon 900 bini bizzat emekli olan, 3,8 milyonu ise dul ve yetimler. Ve Türkiye'de 13,2 milyon emeklinin 7 milyon 900 bini asgari ücretin altında emekli maaşı alıyor. Türkiye'deki emekli maaşının açlık sınırının seviyesinin çok altında olduğunu söylemek istiyorum. Almanya'da bir emekli bin 640 euro alıyor ve Türk lirasına çevrildiği zaman bunun ederi 15 bin 300 lira civarında ama Türkiye'deki ortalama emekli maaşı ne yazık ki bin 500 lira.”
CUMHURBAŞKANI 46 YAŞINDA EMEKLİ OLDU
“Emeklilik yaşını kat be kat artırdınız, milyonlarca insanı emeklilikte yaşa taktınız” diyen CHP İzmir Milletvekili Sertel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 46 yaşında emekli olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Emeklilikte yaşa takılanların, hakkı yenmiş insanların da hakkını teslim etmek gerekiyor. Bu ülkede Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 46 yaşında emekli oldu. Bugün, Türkiye'de 55 yaşına gelmiş, dokuz bin iş gününü ödemiş insanlara dahi emeklilik hakkı ne yazık ki verilmiyor ve ‘Bekle’ deniliyor. Özel sektörde hangi kişi 55-60 yaşında insanları çalıştırabilir? 2048 yılında 65 yaşından önce kimse emekli olamayacak arkadaşlar; bunu, bir vicdan muhasebesi olarak yapmanızı diliyorum.”
1000 LİRA, 1001 LİRA OLMADI
Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeme getirmesiyle emeklilere biner lira bayram ikramiyesi verilmeye başlandığını dile getiren Atila Sertel, verilen bu ikramiyenin enflasyon karşısında eridiğini belirterek artış yapılmamasını eleştirdi. Sertel, şöyle devam etti:
“2015 yılı, Haziran seçimleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi emeklilere 2 maaş ikramiye vadetti. O sırada ‘Nereden vereceksiniz, nasıl vereceksiniz?’ diyenler de oldu, karşı çıkanlar da oldu. Ama bizim Haziran’daki emekli maaşı ikramiyesi önerimizi siz Kasım ayında seçim beyannamenize koydunuz ve 2015 yılı Kasım sonrasında emeklilerimiz biner lira ikramiye almaya başladılar. Fakat 2015'ten bu yana bin lira bin bir lira olmadı. O zamanın bin lirası ile bu zamanın bin lirası arasında da bir değerlendirme yapmanız lazım. Onu da herkese vermiyorsunuz zaten. Bankalardan, özel bankalardan emekli olanlara vermiyorsunuz; dul ve yetimlere 750 lira olarak veriyorsunuz; bazı kesimlere 500 lira olarak veriyorsunuz. Bütün bunlara insanların yaşam hakkı açısından bakıldığı zaman, emekliler gerçekten açlık sınırı seviyesinin altında yaşamak zorunda kalıyor.”