Kurban Bayramı'nın yüksek sezonun yaşandığı Ağustos ayına denk gelmesi ve tatilin 9 güne uzatılması nedeniyle, Çeşme'deki turistik otel, butik otel ve pansiyonlarda rezervasyonlarda yüzde 100 doluluk yaşanırken, bayram tatilinde gelecek günübirlikçilerle Çeşme nüfusunun bir milyonu aşması bekleniyor.
"Bütün önlemleri aldık"
9 günlük tatil nedeniyle Çeşme Belediyesi tarafından tatilcilerin huzurlu ve stresten uzak bir tatil yaşanması için bütün önlemlerin alındığını açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Belediyemizin kadrosunun 40 bin nüfusa göre belirlenmiş olmasına karşın, tüm çalışanlarımızın özverisiyle bayram tatillerinde bir milyonu aşan nüfusa da aksatmadan hizmet vermeye çalışıyoruz. Kurban Bayramı tatili için ilçemize gelecek tüm misafirlerimizin huzur içinde tatil yapabilmeleri için bütün önlemleri aldık" dedi.
Emniyet ekipleri takviye ekiplerle güçlendirilecek
Öte yandan Çeşme'ye bayram tatili için gelecek tatilcilerin huzur ve güveni için emniyet tedbirleri de alındı. 9 günlük bayram tatilinde Çeşme Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İzmir'den gelecek takviye ekiplerle güçlendirilecek. Çeşme otoban girişlerinde ve eski İzmir yolu girişinde 24 saat görev yapacak olan emniyet ekipleri, Çeşme'deki yollarda ve eğlence yerlerinde denetimleri arttıracaklar.
"Bayram için oteller STOP SALE verdi"
Çeşme Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de yaptığı yazılı açıklamada, erken seçimin yapıldığı Haziran ayı dışındaki aylarda geçen yıla göre yüzde 30'lara varan yükseliş olduğunu belirterek, " Bu yükselişi Ağustos ayında da görüyoruz. Hatta, bayram tatilinin 9 gün olması nedeniyle, Çeşme - Alaçatı otellerimiz ekseriyetle o döneme STOP- SALE (satışları geçici olarak durdurma) vermiştir. Turizmimizin ilk aylık dilimine baktığımızda; 2018 turizm sezonuna yüksek beklentiyle başladık; zira 2016 ve 2017 yıllarında global olarak Türkiye turizm hareketinde ve cirosunda tarihinde yaşamadığı kayıpları verdi. Dolayısıyla, 2017 yılı sonunda toparlanmaya başlayan turizmimiz, 2018 yılı için tüm paydaşlarda yüksek beklenti ümitleri vermiştir. Bu ümitlere devletimizin turizm üzerindeki olumlu açıklamaları ve koyduğu hedefler de etkili olmuştur. 2018 yılının son 6 ayında beklentiler karşılanmıştır. Ancak, 24 Haziran erken seçim kararı, hem makro düzeyde ekonominin moralini bozmuş, hem de turizmdeki hızı düşürmüştür. Ancak, seçim sonrası hızlı bir şekilde toparlanan turizm, özellikle Temmuz ayında 2014-2015 yılları seviyesine ulaşmıştır. Mevcut istikrar iklimi devam ederse beklentilerin üstünü test edebiliriz" diye ifade etti.
"Dileğimiz altyapının bir milyon kişiye göre güncellenmesi"
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, alt yapı sıkıntılarına da dikkat çekerek, "Tabii ki Çeşme olarak her tatil bölgesinde olduğu gibi sıkıntılarımız da var. Beldemiz 40.000 nüfusa göre planlanmış ve bu plana göre de altyapı ve üstyapı yatırımı yapılmış. Bu yatırımla 500 bin kişiye hizmet verilemez. Turizm, altyapı kaynaklı sıkıntıları hiç sevmez. Çeşme ve Alaçatı olarak bu sıkıntıları kısmen yaşıyoruz. Özellikle Alaçatı kabına sığmaz oldu. Beldemizdeki yaz nüfusu da hızlı artmaya devam ediyor. Bu artış, İstanbul otoyol açılışı sonrasında daha da hızlanacak. Dileğimiz ve arzumuz, Çeşme’nin hızla bir milyon kişiye göre altyapı ve üstyapı çalışmalarını güncellemesidir" diyerek açıklamasını tamamladı.
"Bayram tatili ve 30 Ağustos bizlerin yüzünü güldürdü"
Alaçatı Turizm Derneği Korkut Denizeri de bir yazılı açıklama yaparak, şöyle dedi; "Ülkemizin içinde bulunduğu yoğun gündem, ekonomik sıkıntılar, belirsizlikler derken yazı yarıladık. Geçen üç yıl hem ülkemiz hemde halkımız açısından hiç kolay olmadı. Sezon başında ramazanın denk gelmesi peşinden seçim sonra sınavlar hatta seçimin ikinci tura kalma olasılıklarına göre bile plan yapan birçok misafirimiz vardı bu yıl. Bu yoğun gündem karmaşası insanlar üzerinde yarattığı stres ve ekonomik sıkıntılar tabi göz ardı edilemez. 8 Temmuz sonrası Alaçatı Çeşme bölgesinde hafta arası dahil inanılmaz bir yoğunluk yaşadık. Bu yoğunluk halen devam ediyor. Şimdi bayram tatilinin 9 güne uzaması hatta sonrasın da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın da Perşembe gününe denk gelmesi, bayram yoğunluğunu tercih etmeyen misafirlerimiz için uzun haftasonu tatili ikinci bir fırsat diyebiliriz. Sezonun geç başlamasının ardından, bayram tatili ve sonrasında gelen 30 Ağustos, biz turizmcilerinde yüzünü güldürdü diyebiliriz."
"Eylül'de geçen yıla göre patlama bekliyorum"
Öte yandan ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı ve Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge de bir açıklama yaparak, "Çeşme, bu bayrama daha erken hazırlandı. Bayrama bir ay kala ciddi doluluklara ulaştık. 9 günlük bayram tatilinin bütün konaklama yerlerinde tam dolu olarak geçeceğine inanıyorum. Temmuz ayı da yüzde 90-95 bandındaki dolulukla geçti. Çeşmeli turizmciler olarak bu sezondan memnun olduğumuzu söyleyebiliriz. Eylül ve Ekim aylarının da iyi geçmesini bekliyoruz. Ama özellikle Eylül ayında geçen yıla göre bir patlama bekliyorum. Okulların açılacak olmasına rağmen beklentim yüksek. Eğer iptaller olmazsa, rezervasyonlarımızdan bu sonucu çıkarabiliyorum. Çeşme'de bundan sonra geriye dönüş yok. Bir önceki yılı aramayacağız diye düşünüyorum. Havayolu projesi, İstanbul İzmir yolunun 3,5 saate düşecek olması, altyapının yenileniyor olması Çeşme'yi çok farklı bir yere taşıyacaktır. Termal turizmi de gerçekleştirilebilirse, kış aylarında dış pazarı Çeşme'de görebileceğiz. Duyduğumuz kadarıyla termal yatırımla ilgili projeler bitmiş, temel atma aşamasına gelinmiş. O da gerçekleşirse Çeşme'nin önü tamamen açılır" diye konuştu.