T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği, İzmir Ticaret Odası, TÜRSAB, TUROFED, İzmir Vakfı desteği ile İZFAŞ ve TÜRSAB FUARCILIK A.Ş. tarafından düzenlenen 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı; 25-27 Şubat 2021 tarihlerinde ttidigital.izfas.com.tr adresinde gerçekleştirilecek. Fuar, İZFAŞ’ın tamamı yerli dijital alt yapısı olan “Digital İzmir Fair” platformunda düzenlenecek. Yeni dönemin turizm rotası, Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’nda çizilecek.
Birbirinden çeşitli uluslararası etkinlikleri ile Türkiye ve dünya turizmine ışık tutmayı amaçlayan fuarda, Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği tarafından düzenlenecek “USTUD Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları” etkinliğinde ise sektörün ilerlemesine katkı koyacak konular ele alınacak. “Sürdürebilir Turizm” kavramının beş farklı açıdan ele alınacağı “USTUD Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları”, fuarın ikinci gününde alanında uzman akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve turizm profesyonellerinin katılımı ile ttidigital.izfas.com.tr dijital platformunda gerçekleşecek.
“Dünya pazarı büyük bir değişim sürecinden geçiyor”
Tüm dünyada turizm alışkanlıklarının yeniden belirlendiğini ifade eden İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in vizyonu doğrultusunda İzmir’i dünya çapında yaşanabilir, adil bir marka kent yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Yeni dönemde popüler bir destinasyon olabilmek adına dünya pazarı büyük bir değişim sürecinden geçiyor ve biz bu süreçte aktif rol almak için elimizden geleni yapıyoruz. Günümüz turizm trendlerinin deniz, kum, güneş rutininin dışına çıkmaya başladığı bu dönemde İzmir’in tarihi zenginlikleri ve gastronomik değerlerinin marka kent olma yolunda sahip olduğu en önemli unsurlardır. İzmir’in çok yataklı büyük tesislerden ziyade az yataklı butik konaklama tesislerine sahip oluşu, doğru tarım politikası ve buna bağlı olarak sağlıklı Ege mutfağı, yavaş ve yaşanabilir şehir algısı, Turuncu Çember uygulaması ile güven duygusu yaratması bu konuda bir adım önde olmasını sağlayacaktır. Normal şartlarda, gerçekleştirdiğimiz ihtisas fuarlarının en büyüklerinden olan Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ile ülke ve dünya turizmini, turizme en çok yakışan destinasyon İzmir’de bir araya getiriyorduk. Şimdi ise, bu misyonu kaybetmeden mevcut koşullar gereği ülke ve dünya turizmini 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’nda buluşturuyoruz. Her ne koşulda olursa olsun fuarımız, kent ve ülke turizminin sürdürülebilirliğine büyük katkılar sağlayan önemli bir faktör” şeklinde konuştu.
Esas olan “sürdürülebilir sürdürülebilirlik”, peki biz turizm sektörü olarak bunun neresindeyiz?
“Sürdürülebilirlik” anlayışının turizm sektörünün tüm bileşenleri tarafından benimsenmesi ve özümsenmesi gereken bir kavram olduğuna vurgu yapan Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği Kurucu Başkanı Adviye Bergemann, “onlarca sektörü doğrudan ya da dolaylı etkileyen geniş yelpazede oyuncusu olan turizm sektöründe ekip olarak hareket etmek durumundayız. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği’ni kurduğumuzda Covid-19 pandemisi henüz başlamamıştı. Ezberlerin bozulduğu bu döneme tanıklık etmeden önce de hızlı nüfus artışı ve tükenen doğal kaynaklar, turizmin orta ve uzun vadede en çok etkilenebilecek sektörlerinden biri olacağına işaret ediyordu. Pandemi ile üzülerek bu endişemizin ne derece yerinde olduğunu deneyimledik. Sürdürülebilir turizmin genel algısı bir turizm çeşidi olması yönünde fakat sürdürülebilir turizm bir turizm çeşidi değildir, politika geliştirme ve uygulama prensibidir. Sürdürülebilir turizm ancak ve ancak bütüncül bir yaklaşımla, kişisel sorumluluk ile kolektif sorumluluğunun kaynaşmasıyla mümkün olacaktır. Ben ve her biri alanında uzman olan arkadaşlarım, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için sürdürülebilir turizmi bir araç olarak teşvik etmeyi amaçlıyor; farkındalık yaratarak turizm sektörünün tüm profesyonellerini sorumluluk almaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.
Sürdürülebilir turizme dair her şey beş farklı oturumda değerlendirilecek
14. Travel Turkey İzmir Dijital Turizm Fuarı etkinleri kapsamında 26 Şubat Cuma günü 10.00-16.00 saatleri arasında ttidigital.izfas.com.tr dijital platformundan takip edilebilecek olan “Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları”; konunun kavramsal olarak ele alınacağı “Sürdürülebilirlik Sürdürülebilir mi?”, destinasyon yönetimi perspektifinden “Ne kadar sürdürülebilirsiniz?”, etiketlemenin ve sürdürülebilirlik kriterlerin tartışılacağı “Yıldızınız Ne Kadar Parlak?”, dirençli turizm kavramının irdeleneceği “Dayanıklı mıyız?”, uluslararası iş birlikleri ve farklı coğrafyalardaki en iyi pratiklerin değerlendirileceği “Hep Beraberiz” başlıkları altında gerçekleşecek.
Uluslararası Sürdürülebilir Turizmi Derneği kimdir?
Çevresel ve kültürel değerlerin korunması konusundaki hassasiyetlerin tüm dünyada her geçen gün artmasının doğal sonucu olarak ön plana çıkan bir kavram olan “sürdürülebilir turizm”; turistler kadar ev sahibi toplulukların da ihtiyaçlarını gözeterek çevresel, sosyal, kültürel değerlerin korunmasını ve bu sayede ekonomik olarak da kısa vadeli değil kalıcı bir fayda sağlamayı amaçlayan bir turizm yaklaşımı olarak tanımlanmakta. Turizmin sosyal ve ekonomik hayata olan katkıları bu sektörü cazip kılıyor olsa da yarattığı kirlilik, bozulma, yıpranma ve plansız kaynak tüketimi son yıllarda belli bir kesimin bu durumdan rahatsız olmasını beraberinde getirdi. Genelin aksine, turizmin olumsuz yönleri olduğunu kabullenmek ve sürdürülebilir turizm anlayışı ile hareket etme zorunluluğu doğdu. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği, bu zorunluluğun bilinci ile emanetçisi olunan doğal ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için “sürdürülebilir turizm” politikası oluşturulması ve uygulanması amacıyla 2019 yılında İzmir’de hayata geçirildi. Yaşanan topraklara hak ettiği değeri kazandırmak için harekete geçen dernek, sosyal ve ekonomik adalet temelinde, turizmin çevreye olan negatif etkisini minimize ederek; yerel halkın yaşadığı yerin gelişmesi ve planlanmasında aktif katılımı olan, kültürel haklara, yaşam döngüsüne, mutfağa, el sanatlarına, gelenek ve göreneklerine saygılı bir turizm modeli oluşturulması ve bölgesel kalkınmaya katma değer sağlayacak farkındalık hareketine öncülük etme yönünde projeler geliştirebilmeyi amaçlıyor.