Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>BÖLGE
9 Mart 2017 Perşembe - 11:12

"Spor yapmak herkesin hakkı"

Konak Kent Konseyi Mülteciler Meclisi Mülteciler, Kent ve Spor paneli düzenledi. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde ‘Spor yapmak herkesin hakkı’ vurgusu yapıldı.

 Spor yapmak herkesin hakkı

Türkan Saylan Kültür Mekezi’nde düzenlenen panelde ‘Spor yapmak herkesin hakkı’ vurgusu yapıldı. Konak Kent Konseyi Mülteciler Meclisi Mülteciler, Kent ve Spor paneli düzenledi.

Mülteciler, Kent ve Spor panelinde Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doçent Ahmet Talimciler, Suriyeli Mülteciler Takımı Antrenörü İbrahim Acar, Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu ve Sporlab Yöneticisi Tolga Şenel katıldı. Sporlab Yöneticisi Tolga Şenel de mültecilerin göç ettiği ülkelerde fırsat verildiği takdirde belki içlerinden birinin Bosna Hersek asıllı Zlatan İbrahimoviç bile olabileceğini kaydetti.

Mülteciler, Kent ve Spor panelinin ilk konuşmacısı Suriyeli Mülteciler Takımı Antrenörü İbrahim Acar, “Spor kardeşlik, barış spor hayattır. İzin verin spor yapalım” dedi.

Avrupa’da futbol oynayan Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye göre çok daha iyi spor kulüplerinden faydalandığına dikkat çeken Acar, “Türkiye’de amatör dahi sporlarını yapamıyor yüksek bir duvar örülmüş.  İzmir’de en az bine yakın yetenekli var. Yaşları 14’ten 35’e kadar şuan turnuvada oynuyor çoğu büyük kulüplerde oynayan Suriye’de süper ligde oynayan sporcular var ama burada amatör dahi oynayamıyor. Biz sadece futbol oynadık ama burada izin verilmiyor bazıları Avrupa’ya gitti ve ikinci ligde oynuyorlar tek istedikleri spor yapabilmek” dedi.

“Gönüllülük konusunda sınıfta kaldık”

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doçent Ahmet Talimciler, “Yerel yönetimlerin içinde bulunduğu kentlerde yaşayanlara spor yaptırma işlevi var. Türkiye’nin hemen her yerinde belediyelerin parklarda spor amaçlı konulan aletler tüm ülkede aynı. Bu noktada özellikle yerel yönetimlerin üzerine büyük iş düşüyor. Dezavantajlı grupların ki mültecileri de barındırıyor. Kenar mahallerde yaşayan çocukları da spora kazandırmalıyız. Bu anlamda gönüllülük meselesi ön plana çıkıyor. İzmir olarak gönüllülük anlamında sınıfta kaldı. 2005 yılında Üniversiade düzenlendi,  spor organizasyonundaki gönüllük para ile sağlandı. Gönüllülük para ile sağlandı” iddiasında bulundu.

“Spor tek küresel dildir”

Sporun mültecilerle yaşanan sorunlara olumlu katkı sağlayacağına vurgu yapan Talimciler , “Spor kafamızdaki duvarları yıkabilir.

Olayı insanı boyut açısından ele alınca, spor insanlar arası kaynaşmayı sağlayan faktör. Spor dünyadaki tek küresel dil.  Toplumsal alandan doğrudan etkilenen alan spor orada milli takımda oynayanlar amatör düzeyde oynanamıyor hem onlar hem de futbolun sporun geneli açısından da kayıp. Burada özellikle bu insanlar yerlerinden oldu ve bizimle yaşıyor nefret söylemi ile karşı karşıya kalabiliyor ama spor açısından durum daha farklı bakış açısı getirebilir.  Özellikle spor sadece dinlenmek değil eğlenmek değil bütün bunların ötesi farklı anlamla değerlendirirsek spor, çok daha geniş alan açacak ve kafalardaki duvarın yıkılmasında önemli işlevler yürütecektir” dedi.

Talimciler şöyle devam attı: “Toplumsal yaşam içerisinde yaşanan dönüşümler, çarpıklıklar spor alanına da yansımaktadır. İçinden geçilen ekonomik krizlerden, siyasal ideolojilerdeki farklılaşmalara kadar her türlü olay, spor örgütlenmesini ve spor algılamasını da doğrudan etkilemektedir. Spor sadece dinlenmek, eğlenmek ya da yarışma içeren bir aktivite türü olmaktan çok daha öte bir değer ve anlama sahip bulunmaktadır. Özellikle toplumsal yaşama entegrasyon açısından spor son derece önemli bir alan yaratabilmekte ve geçiş olanaklarını kolaylaştırabilmektedir. Bu açıdan Suriye’de yaşanan gelişmeler sonrasında ülkemizdeki sayıları dört milyona yaklaşan nüfusun sağlıklı bir yaşam ortamının sağlanmasının ardından sporla buluşturulabilmeleri önem arz etmektedir. Çünkü spor kafalarımızdaki duvarların yıkılmasında önemli bir işlevi yerine getirebilecek bir alandır. Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından yaşanan dramın sonucunda ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan çok sayıda mülteci yerleştikleri yerlerde hayata tutundular. Bunlar içerisinde futbol alanında büyük başarılar elde eden isimleri de görmekteyiz. İsveç milli takımının kaptanı Zlatan İbrahimoviç bu kuşağın en ünlü temsilcisi, geçtiğimiz Avrupa Şampiyonası sırasında İsveç, İsviçre, Arnavutluk, Avusturya, Almanya, Fransa milli takımlarında farklı ülkelerden gelmiş olan futbolcuları izledik” görüşüne yer verdi.

 “İbrahimoviç çıkartırız”

Sporlab Yöneticisi Tolga Şenel de mültecilerin göç ettiği ülkelerde fırsat verildiği takdirde Bosna Hersek asıllı Zlatan İbrahimoviç bile olabileceğini kaydetti.

Şenel, “Suriye’den Türkiye’ye gelen sporcular ülkelerinde milli formaya kadar yükseldi. Biz ülke olarak mülteci sporculara sahip çıkmalıyız. Belki içlerinden biri Bosna Hersek’li Zlatan İbrahimoviç olabilir” dedi.

 

 
Turizmcilerin yüzü gülüyor
 
Ankara çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmcilerin yüzü gülüyor
Yunan Adaları’na seyahatte büyük kolaylık sağlayan kapıda vize uygulamasına ...
Kimsenin ekmeğini eksiltmeyeceğiz
Başkan Kocaoğlu, taksi ve minibüsçülerle buluştu.
Kadın Emeği Fuarı'nda Çeşme standına büyük ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kadın Emeği Fuarı'ndaki Çeşme ...
 
Böyle olur İzmir’de kadın kutlaması
8. Kadın Festivali “miting gibi” bir törenle başladı.
İlk Roman Kadın Derneği Konak’ta açıldı
Türkiye'nin ilk Roman Kadın Derneği, Konak Belediyesi'nin destekleriyle ...
Gazetecilere, "Umulanın üstünde talep geldi" yasağı
TGS İzmir Şube Başkanı Hüner, "Gazetecilerin haber yapma hürriyeti ellerinden alınamaz" dedi.
 
Kadın hakları için 'Hayır' dediler...
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Ççeşme'de düzenlenen etkinlikle kutlandı. ...
"Biz bir oldukça güçlüyüz"
Türkiye'nin dört bir yanından ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nden ...
Kriz dinlemeyen fuar
Türk fuarcılığının en prestijli buluşma noktası Fuar İzmir’de, İzmir Mobilya ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri