Beko verdiği önergede; “620 bin sağlık emekçisi atama beklerken diş hekimlerinin, sürüntü alma, ilaç verme gibi işlemlerin yanında mesleki tanımları ile bağdaşmayan kayıt yapma, numune taşıma, ilaç temini gibi işlemleri pandemi hastanelerinde ve görevlendirildikleri muayenehaneleri dışında yürüttükleri bilgisi de aynı kapsamda kamuoyuna yansımıştır. Ağız Diş Sağlık Merkezi çalışanı diş hekimlerinin farklı alanlarda görevlendirilmeleri sonucu mevcut hasta tedavi yükünün filyasyonda görevlendirilmeyen diş hekimlerince yürütülmek zorunda kalındığı, nöbet yükünün buna paralel arttığı, dolayısıyla da uzman personelin alanlarında görevlerini yürütmüyor olmasından ötürü iş gücü kaybı ve ücret kaybı yaşandığı vurgulanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Beko ayrıca, görev alanı dışında çalıştırılan diş hekimi, tekniker, tıbbi sekreter, hasta bakım personeli ile bu süreçte hastalanan veya hayatını kaybeden diş hekimi, tekniker, tıbbi sekreter, hasta bakım personeli sayısını da sordu.
Beko’nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
Dünya genelinde on binlerce kişinin ölümüne yol açan yeni korona virüsüne yakalanma riski en yüksek olan kesimlerin başında sağlık emekçileri gelmektedir. Bu işkolundaki ağır riskin ve uzun süren çabaların çalışanlar üzerinde yıldırıcı etkide bulunduğuna ilişkin haberler kamuoyunda paylaşılmıştır. Hâlihazırda; aralarında doktorların, hemşirelerin, tıp sekreterlerinin ve diğer branşlardaki sağlık görevlilerinin olduğu 620 bin sağlık emekçisi atama beklerken diş hekimlerinin, sürüntü alma, ilaç verme gibi işlemlerin yanında mesleki tanımları ile bağdaşmayan kayıt yapma, numune taşıma, ilaç temini gibi işlemleri pandemi hastanelerinde ve görevlendirildikleri muayenehaneleri dışında yürüttükleri bilgisi de aynı kapsamda kamuoyuna yansımıştır.
Ağız Diş Sağlık Merkezi çalışanı diş hekimlerinin farklı alanlarda görevlendirilmeleri sonucu mevcut hasta tedavi yükünün filyasyonda görevlendirilmeyen diş hekimlerince yürütülmek zorunda kalındığı, nöbet yükünün buna paralel arttığı, dolayısıyla da uzman personelin alanlarında görevlerini yürütmüyor olmasından ötürü iş gücü kaybı ve ücret kaybı yaşandığı vurgulanmaktadır.
1. 15 Mart 2020 tarihi itibarıyla pandemi hastaneleri başta olmak üzere filyasyon ekiplerinde ve görev alanı dışında çalıştırılan diş hekimi, tekniker, tıbbi sekreter, hasta bakım personeli sayısı ne kadardır?
2. Bu süreçte hastalanan ve/veya hayatını kaybeden diş hekimi, tekniker, tıbbi sekreter, hasta bakım personeli sayısı nedir?
3. 620 bin sağlık emekçisi; doktorlar, hemşireler, tıp sekreterleri ve diğer branşlardaki sağlık görevlileri atama beklerken, görevlendirmelerin sağlıkta iş gücü görev tanımına göre yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?
4. Filyasyon görevi de dahil olmak üzere alan dışında görevlendirmenin kadrolu personel yerine sözleşmeli personel öncelikli yürütülüyor olduğu bilgisi doğru mudur? Doğru ise, ortaya çıkan ve iş barışını tehdit eden bu durumun telafisi için atılmış olan adımlar nelerdir?
5. Filyasyon görevi de dahil olmak üzere alan dışında görevlendirilen personelin temaslılara ulaşmak için kendi kişisel olanaklarını kullanmak zorunda kaldıkları bilgisi doğru mudur? Doğru ise tazmini için atılmış olan adımlar nelerdir?
6. Filyasyon görevi de dahil olmak üzere alan dışında görevlendirilen personelin, çok sınırlı miktarda ek ödeme yapılması sonucu oluşan büyük ölçekli gelir kayıplarının telafisi için atılmış yahut atılması planlanan adımlar nelerdir?