DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, Genel-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şükret Sevgener, 4 Nolu Şube Sekreteri Aydın Tekin, 4 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aktaş ve işyeri sendika temsilcileri ile birlikte, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ı makamında ziyaret ederek, ülke gündemindeki sorunlar ve referandumda DİSK'in tavrı konularında görüşlerini açıkladı.
"Sadece yapılış sürecine değil, içeriğine de karşıyız"
Nisan ayında, Cumhuriyet'in, memleketin ve işçilerin geleceğini belirleyecek çok önemli bir referanduma gidileceğine dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Beko, "DİSK olarak, bu Anayasa değişikliğine karşı olduğumuzu belirtmek isterim. Değişiklik paketi, TBMM'den olağanüstü bir hızla, medyadan, hatta vekillerden kaçırarak, muhalefeti susturarak, hukuka aykırı açık oylamalarla, kavga gürültü içinde geçirildi. Dünyada, böyle bir Anayasa yapıldığının bir tane örneği var mıdır? Anayasa, bir toplumsal sözleşmedir. Ülkenin yarısının evet dediği, yarısının hayır dediği, büyük bir bölümünün içeriğini bilmediği bir Anayasa, 'Güçlü Türkiye'yi yaratamaz. Aksine, böyle bir Anayasa, siyasi istikrarsızlık, kutuplaşma ve kriz getirir. DİSK olarak, Anayasa değişikliğinin sadece yapılış sürecine değil, içeriğine de karşıyız" diye konuştu.
"Emekçilerin alternatifi hazır"
150 yıla yakın süredir, bu topraklarda, sancılı da olsa varlığını sürdüren parlamenter sistemin köklü bir biçimde değiştirilmek istenmesine "Hayır" dediklerini vurgulayan, Beko, "Güçler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıran, tüm yetkileri bir kişinin elinde toplayan, üstelik bu kişiyi de denetlenmezve hesap sorulamaz hale getiren bir Anayasa değişikliğine 'Hayır' demeyi görev sayıyoruz. Tüm darbelerin hedefi olan TBMM'nin yasa yapma yetkisine darbe vurulmasına, halk iradesinin ortadan kaldırılmasına 'Hayır' demek, DİSK'in tarihi sorumluluğudur. DİSK, 'Hayır' demekle yetinmemekte, alternatifini de ortaya koymaktadır. 2010 referandumu sürecinde, ülkenin saygın Anayasa hukukçuları ve bilim insanlarının katkısı ile, 'Özgürlükçü, Eşitlikçi, Demokratik ve Sosyal Bir Anayasa İçin Temel İlkeler Raporu'nu hazırlayan DİSK, emekçilerin özlem duyduğu bir Anayasa'nın temel taşlarını ortaya koymuştur. Alternatif isteniyorsa, emekçilerin alternatifi hazırdır" şeklinde konuştu.
"Buradaki bir fazla oy, ülke geneline etkide bulunur"
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da yaptığı açıklamada, referandumun önemine dikkat çekerek, "Her vatandaşımızın iki elinin birden taşın altında olacağı bir çalışma olması gerekiyor. Herkesin beklentilerini bir kenara bırakması gerekir. Kısa da değil, uzun da değil, önümüzde iki aylık bir süreç var. Sadece Çeşme için söylemiyorum, Çeşme'de vatandaşlarımızın duyarlılık seviyesi gerçekten yüksek. Bu da seçim sandıklarında kendini gösteriyor. Ama ülke genelinde, buradaki bir fazla oyun ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. Burada verilecek her bir fazla oyun, ülke genelinde nasıl etkide bulunacağını bilerek sandıklara gitmek gerekiyor. O anlayışla çok çalışmamız gerekiyor" dedi.
"Turizm bile ayaklar altında"
Türkiye'de herkese yetecek kadar kaynak olduğunu da vurgulayan Başkan Dalgıç, "Ülkedeki kaynaklar, herkese adil bir şekilde dağıtılırsa, sıkıntılar çok azalır. Dünyanın en iyi coğrafyalarından birisinde yaşıyoruz, ama maalesef yönetimsel sıkıntılarımız var. Ülkemizin, bir şekilde içine sokulduğu çıkmazlar, bizleri hem ruhen bozuyor hem de ülke barışını bozuyor. Taşeron sistemine bakıyorsun, aynı işi yapan, kadrolu ve taşeron iki işçinin aldığı ücret eşit değil. Bu da çalışma barışını bozuyor. Her seçimde verilen sözleri, vatandaş sorgulamalı. Ülke gündemi gerçekten çok yoğun. İçinde olduğumuz halde, bizler bile takip etmekte zorlanıyoruz. Vatandaşın da takip etmesi çok kolay olmuyor. Taraflı görsel ve yazılı yayınlar, maalesef kopukluk da yaratıyor. Ülkenin her kesiminde ciddi sıkıntılar var. Sadece emek yönünde değil, finansta da, üretimde de, satışta da sıkıntılar var. Üretimsizliğe giden bir ülkeden söz ediyoruz. Çeşme, ülkenin en batısında yer alıyor. Belediye Başkanı sıfatı ile değil, burada yaşayan birisi olarak söylüyorum, Çeşme, Türkiye'nin göz bebeği. Ekonomi olarak en canlı bölgelerden bir tanesi. Burada bile işsizlik var. Şu makama, her gün iş başvurusu var. Gerçekten üzüntü verici. Turizm bile ayaklar altında. Ekonomik anlamda çok fazla katkı yapmadan çözülecek işleri maalesef sorun haline getiriyorlar. Böyle bir ekonomik ortamda, Çeşme'ye yatırımcıyı da getirmek çok kolay değil" diyerek yaşanan tablo hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ı ziyarete gelen sendikacılar, ziyaretin ardından toplu fotoğraf çektirerek Çeşme'den ayrıldılar.