Bayram arifesinde alışverişlerin artacağına dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, AVM’ler yerine esnaf tercihinin ekonomiye de olumlu yansıyacağını söyledi.
Ortak Dostumuz
Esnaf sanatkarların Türk toplumunda farklı konumda bulunduklarını hatırlatan Mutlu, ‘Üyelerimiz sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve kültürel yaşamda da farklı işlevler üstlenmişlerdir. Ancak toplumsal yaşamdaki önemine rağmen, büyük mağazaların haksız rekabeti, mahalle aralarına kadar giren hipermarketler, alışveriş kültürünün değişmesi gibi etkenler esnaf sanatkarlarımızı oldukça zorlamaktadır. Oysa esnaf sanatkarlar hepimizin ortak dostudur. Her ailede esnaflık yapan mutlaka bir akrabamız, tanıdığımız bulunmaktadır. Dolayısıyla tüketicilerin ihtiyaçlarını üyelerimizden temin etmeleri, toplum içinde güç birliğini ve sevgi ortamını da geliştirecektir. Toplumda sayısal üstünlüğü bulunan üyelerimizin mutluluğu ve refahı, zincirin devamında sosyal huzuru destekleyecek, insanların geleceğe daha güvenle bakmasına da vesile olacaktır.’ diye konuştu.
Ekonominin gereği
Küçük işletme tercihinin aynı zamanda ekonominin de bir gereği olduğunu belirten Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Çoğu yabancı sermayeli AVM'lerin ucuz satmak adına kalitesine bakmaksızın raflarını yoğun şekilde ithal ürünlerle doldurdukları bilinen bir gerçektir. Yani alışverişlerin büyük kısmının hipermarketlerden yapılması; cari açık, işsizlik, üreticilerin zora düşmesi gibi ekonomik sorunların yanı sıra, yüksek miktarda sıcak paranın yurtdışına çıkışına da yol açmaktadır. Oysa üyelerimiz kazançlarını yine kendi çevrelerinde harcamakta, bulunduğu çevrenin, ilin ticari sirkülasyonuna katkı sağlamaktadırlar.
Esnaf sanatkarların bir başka özelliği de, yerli ürünleri en fazla satan kesimi oluşturmalarıdır. Günlük yaşamda yoğun tüketilen ürünlerin çoğunluğu ya ithal edilmekte ya da büyük oranda ithal girdi ile üretilmektedirler. Bu durum da pek çok ekonomik sorunu beraberinde getirmektedir. Sıkıntıların giderilmesi, ülkemizde üretilen malların tüketimine öncelik verilmesine bağlıdır.
Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde, Ticaret Bakanlığı'nca ilan edilen şekil, logo veya işaretler kullanılmaktadır. Vatandaşların alışverişlerinde benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.’