Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Antalya’da düzenlenen turizm fuarlarına katılım sürecini değerlendiren Belge, İngiltere, Hollanda, Almanya ve Azerbaycan gibi ülkelerdeki turizm fuarlarına katılımın bölge turizmine önemli katkılar sağladığını belirtti. ÇEŞTOB’un, Çeşme Belediyesi ile iş birliği içinde katıldığı bu fuarlarda hem mevcut tesislerin hem de bölgenin etkin tanıtımını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Belge, “Çeşme, 12 ay boyunca yaşaması gereken bir yer. Havası, denizi, kültürü ve gastronomisiyle her mevsim canlı kalmalı” diyerek kış dönemi fuar katılımlarının da büyük önem taşıdığını belirtti. Yurt içi ve yurt dışı tanıtımların Çeşme’ye olan ilgiyi artırması adına kritik olduğunu vurgulayan Belge, “Çeşme’de yerli ve yabancı turist oranını %50-%50 yapmayı hedefliyoruz. Ancak şu anda bu oran %75 yerli, %25 yabancı. Bunu değiştirmek için çalışmalar yapmalıyız” dedi.
“Çeşme’nin bir gerçeği var; yıllar önce %90 yabancı turist ağırlayan bir destinasyondu.”
Çeşme’nin turizm alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Belge, geçmişte %90 oranında yabancı turist ağırlayan bir bölge olduklarını belirtti. “Çeşme’nin kendine özgü bir kimliği var ve buraya gelen ziyaretçiler bu farkı hemen hissediyor. O yüzden Çeşme, ne yurt içinde ne de yurt dışında başka bir bölgeyle kıyaslanmamalı” diye ekledi.
Çeşme’nin Tanıtımı için Fuarlar Kritik Rol Oynuyor
Belge, “Denize olta atmadan balık kıyıya kendi kendine gelmez” diyerek yurt dışı fuarlara katılmanın önemine dikkat çekti. Londra’da 5 Kasım’da gerçekleşecek World Travel Market (WTM) Fuarı’na katılacaklarını ve TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) standında Londra’daki acentelerle birebir görüşmeler yapmayı planladıklarını belirtti. Bu fuarın ardından İzmir, Utrecht ve Almanya’daki ITB Turizm Fuarı gibi önemli fuarlara katılacaklarını ifade etti. Geçen yıl Almanya’da birçok yoğun görüşme gerçekleştirdiklerini ve yabancı turistlerin Çeşme’ye ilgisinin arttığını gözlemlediklerini ekledi.
İstanbul’daki Turizm Fuarı’nda tanıtım eksikleri olduğunu ve Çeşme gibi destinasyonların yurt dışında daha fazla tanıtıma ihtiyaç duyduğunu ifade eden Belge, “Türkiye’de Bodrum veya Çeşme gibi yerleri herkesin bildiğini düşünsek de yurtdışında durum böyle değil” dedi. Şimdiye kadar gerçekleştirilen festivallerin bölgenin turizm potansiyelini artırmak adına önemli olduğunu belirterek, Alaçatı Ot Festivali’nin dört masayla başladığını ve bugün artık yurt dışında bile bilindiğini söyledi.
Çeşme’nin farklı pazarlara da ihtiyacı olduğunu belirten Belge, pandemiden önce Çin ve İran’a giderek Çeşme’yi tanıtan broşürler dağıttıklarını, konsolosluklara bıraktıklarını ve Çinli turistlerin ilgisini çekmeye çalıştıklarını dile getirdi. “Daha önce yapılan hatalardan ders almalı, aynı yanlışları tekrarlamamalıyız; Çeşme’nin tanıtımı için çok çalışmalıyız” dedi. Gastronomiden tarihe, doğaya ve kültürel zenginliklere kadar her şeyin Çeşme’de mevcut olduğunu ifade eden Belge, Erithrai Antik Kenti’nin ve Çeşme’nin kendine has yapılarının bölgenin önemli kültürel zenginliklerinden biri olduğunu belirtti. “Çeşme’nin güzelliklerini doğru bir şekilde tanıtarak potansiyelini ortaya koymalıyız” dedi.
“Bizim sunduğumuz hizmet kalitesini yurt dışında bulmak mümkün değil.”
Teknik destekten servise kadar her türlü imkanı burada 7/24 sağladıklarını belirten Belge, “Personelimizin ilgisi ve güler yüzü yeter; yurt dışında bu kaliteyi bulmak oldukça zor” dedi. Yıllar önce bir fuarda kendisine “Sizin sunduğunuz hizmet kalitesini Portekiz, İspanya, Yunanistan veremez” dediklerini belirten Belge, “Ama bizim en büyük düşmanımız yine kendimiziz; sezon başladığında algı başlıyor, sezon bitince algı bitiyor.” dedi.
“Çeşme’nin Huzur ve Güvenliği Hepimiz İçin Çok Önemli.”
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ve Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı’nın turizmin gelişmesi adına her zaman destek sağladığını vurgulayan Belge, bölgede yaşanan olumlu iş birliğine dikkat çekti. Çeşme’de bu yıl güvenlik açısından dikkat çeken olumsuz bir olay yaşanmadığını belirterek İl Emniyet Müdürlüğü’ne, İzmir Valiliği’ne ve Çeşme Kaymakamlığı’na teşekkür eden Belge, bu iş birliğinin Çeşme için önemli olduğunu söyledi. “Biz Çeşme’de herkesin huzur içinde, mutlu bir şekilde tatil yapmasını, herkesin mutlu olmasını istiyoruz” dedi.
“2025 Hedefimiz Yüksek, Umutluyuz.”
Belge, pandemi ve ekonomik zorluklara rağmen 2019 yılının turizm doluluk oranlarına ulaşmayı hedeflediklerini, hatta 2019’un baskısından kurtularak 2025’e yönelik hedeflerin çalışmalarına başladıklarını, bunun gerçekleşmemesi için hiçbir sebep olmadığını söyledi. “Daha önceki bir röportajımda, 2030 yılında 100 milyon turist sayısına ulaşabileceğimizi söylemiştim, şimdi başkaları da söylüyor; niye olmasın, hedeflerimizi her zaman yüksek tutmalıyız” dedi.
Ekim, Kasım aylarının otelciler için kontrat ayları olduğunu ifade eden ÇEŞTOB Başkanı Belge, “Ardından ‘early booking’ dediğimiz erken rezervasyon süreçleri başlar, Ocak ayının sonuna kadar devam eder. Bu süreç bittiğinde, biz önümüzdeki sezonun nasıl geçeceğinin fotoğrafını görebiliyoruz” dedi.
“Çeşme, parlayan bir mücevher gibi. Onu parlatmak bizim elimizde.”
Son olarak Belge, “Çeşme, parlayan bir mücevher gibi. Onu parlatmak bizim elimizde. Zamanla bu potansiyeli daha da artırabiliriz. Çeşme’nin güzelliklerini koruyup geliştirmeliyiz” dedi.