Yıllardır "Bir Spor Yasamız bile yok" dediğimiz...
Ülkenin spor politikasını ortaya koyacak yasal düzenlemenin zorunluluğunu dile getiriyor...
İlgili kurum ve kuruluşlar ile spor bileşenlerinin katılımıyla oluşturulacak bir komisyonun ortak çalışmasıyla oluşacak bir metnin yasalaşmasının spora olumlu katkısından söz ediyor...
Kulüplerin dernekler yasası ile yönetilerek profesyonel işleri yürütmesinin olanaksız olduğunu; yeni düzenleme gerektiğini...
Sporun geleceğinin yasal düzenlemelerin de katkısıyla etkin çalışma ve çabalara bağlı olduğunu; altyapısı oluşturulan bir spor olgusunun başarı kapısını da aralayacağını vurguluyor; anlatıyoruz...
X
Nihayet "işte şimdi geliyor" dediğimiz bir yasal düzenleme metni AKP ve MHP gruplarınca oluşturuldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde komisyondan geçen "Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi" gündeme girdi ve yarından başlayarak görüşülmeye başlanacak.
Peki komisyondan geçen teklif beklenen düzenlemeleri içeriyor mu? Kulüplerin istemleri karşılanıyor mu? Sporun önünü hangi ölçüde açacak? Gerçek anlamda bir rahatlama sağlayacak mı? Uluslararası ölçütlere ne derece uygun?
Soruları çoğaltabiliriz...
Ne var ki, daha şimdiden teklifin özellikle kulüplere getirisi bir yana "batışın önünü açacağı" ve "devlete bağlı kurumlara dönüştüreceği yolunda eleştiriler var ki, urum "vahim" görünüyor!
Yani kulüpler TBMM'deki oturumlarda teklif görüşülürken kendileriyle mutlak bağlantı kurulmasını ve önerilerinin dikkate alınmasını "acil" diyerek dillendiriyorlar!
X
TBMM komisyonlarından geçtiği şekliyle bakıldığında spor yasa teklifinde yeralan maddeleri şöyle sıralayabiliriz:
"* Yeni Spor Yasası, yalnızca futbol değil, basketboldan hentbola kadar bütün spor branşlarını kapsıyor.
* Spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek. Ayrıca birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş oluşturabilecek.
* Anonim şirket gibi örgütlenen kulüpler, şubeler açabilecek. Denk bütçe uygulanacak. Takımlar geliri kadar borçlanabilecek.
* Kulüpler belirli miktar üzerindeki ödeme ve tahsilatlarını bankalar üzerinden yaparak şeffaflaşacak.
* Kulüp başkanı ve yöneticileri bulundukları dönem borçlarından sorumlu tutulacak. Bunun için ağır yaptırımlar ve hapis cezası gündemde.
* Futbolcuların tüm anlaşmaları şeffaf olacak. Menajer, oyuncularla maksümum 2 yıl sözleşme yapabilecek. Komisyonu yüzde 3-5 arasında olacak. Sözleşmeler noter huzurunda gerçekleşecek.
* Bağımlı ve vağımsız spor federasyonu ayrımı kaldırılarak 'Spor Federasyonu' şeklinde yapılandırılacak. Federasyonlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak.
* Federasyonların yönetim kurulunda en az iki milli sporcu yer alacak.
*Spor federasyonlarının her türlü (kuruluş kanunu bulunanlar hariç) harcamaları Spor Bakanlığı tarafından denetlenecek. Federasyon başkanları en fazla 3 dönem bu görevi yapabilecek."
X
Kulüpler Birliği Vakfı, önceki gün bir açıklama yaparak bu haliyle çıkacak bir yasanın sakıncalarını sıraladı... Vakıf, teklifin görüşüldüğü komisyon toplantısına çağrılmadıkları gibi, son iki yıl içerisinde çalışmalara katkısı olması ve düzenlemede yer alması istemiyle verdikleri önerilerin de dikkate alınmadığını savunuyordu. Bu durum da kendilerine göre "kaygı verici" olarak nitelendi. Hazırlanan teklif içerik olarak yetersizdi; amaçlanan hedefler ve sonuçları birbirinden uzak olacaktı...
Teklifle, "kulüpler üzerinde bakanlık vesayeti kurulduğu; denetim değil, kamu kurumlarının müdahale imkanının arttırıldığı", "mali kontrol değil de, orantısız ve yoruma açık yaptırımlar getireceği" ve "FIFA, UEFA vb. uluslararası spor otoritelerinin ülkemiz sporunun bağımsızlığına olan bakış açılarının ne şekilde etkileneceğinin tartışma yaratacağı vurgulanıyor ve sakıncaları şöyle dillendiriliyor:
- Kamu kurumlarının spor üzerindeki etkisi artacak
- Mevcut borçlu kulüplerin istisnasız tüm yöneticileri hapis cezasıyla yargılanabilecek duruma düşecek,
- Yeni seçilecek Başkan, yönetim kurulu üyesi ve hatta atanacak profesyoneller arasından nitelikli ve dürüst olanları bu riskleri almak istemedikleri için görevlere talip olmayacak,
- Sahipli kulüpler üzerindeki kontroller ve hapis cezasına gidecek olan yaptırımlar nedeniyle spor sektörüne gelmesi muhtemelen tüm yurt içi ve yurt dışı yatırımların önü kesilecektir.
X
Konuyla ilgili eleştiriler Kulüpler Birliği Vakfı açıklamasıyla kalmıyor; spor eleştirmenleri, spor hukukçuları günlerdir sakıncalarını dillendiriyor...
Bakalım TBMM'deki görüşmelerde bu eleştiriler ve dikkate alınması istenen karşılığını bulacak mı?
Yoksa...
"Biz yaptık oldu" diye onaylanan bir yasayla mı yönetilecek spor!