29 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen, Çeşme Belediyesi'nin de destek verdiği "Zeytinyağı Çalıştayı"na Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da katıldı. Dalgıç, Köstem Zeytinyağı Müzesi'nin kurucusu Levent Köstem'den müze ve zeytinyağı hakkında bilgi aldı. Müze'deki satış stantlarını da gezen Başkan Dalgıç, stantlardaki ürünleri inceleyerek, stantlardaki görevlilerle söyleşti.
"Çalıştaya destek vermekten mutluyuz"
Çalıştay ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Köstem Zeytinyağı Müzesi'nin yarımadanın en önemli mekanlarından birisi olduğunu vurgulayarak, " 'Zeytin Bereketi' oluşumu ve çeşitli uzmanlarla birlikte, hem zeytin ve zeytinyağının önemine dikkat çekebilmek, hem de bölgemizdeki zeytin üretimini arttırabilmek ve elimizdeki değerleri ortaya çıkarabilmek için belediyemizin de desteğiyle bir çalıştay gerçekleştiriliyor. 'Zeytin Bereketi' oluşumunu hayata geçiren Tülin Onaner, uzun süredir zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bir çalışma yürütüyor. Belediye olarak biz de kendisine tüm desteğimizi veriyoruz. Bulunduğumuz mekan Urla ilçesi sınırları içerisinde, ama ben yarımadayı bir bütün olarak görüyorum. Belediye olarak böyle bir çalıştaya destek vermekten mutluyuz" diye konuştu.
"Gastronomi turizminin önemi, yadsınamayacak bir gerçek"
Çalıştayın başlangıcında Dr. Oya Köseoğlu tarafından zeytinyağı tadımı ile ilgili bilgi verildiğini söyleyen Başkan Dalgıç, "Birbirinden değerli uzmanların sunum yapacağı çalıştay, akşam saatlerine kadar sürecek. Deniz, kum, güneş, spor, sanat tabi ki önemli. Ama gastronominin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, Alaçatı Ot Festivali, Germiyan Ekmek Festivali ve Ovacık Tarım Festivali gibi etkinliklerle, gastronominin önemini de ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Gastronomi turizminin önemi, yadsınamayacak bir gerçek" diye kaydetti.
"Zeytinin ve zeytinyağının değerini yurt dışında da anlatabilmeliyiz"
Zeytinyağı Çalıştayı' fikrini ortaya atan ve gerçekleşmesi için yoğun çaba harcayan ve "Zeytin Bereketi" oluşumunu hayata geçiren Tülin Onaner de yaptığı açıklamada, "2 sene önce, 25 zeytin ağaçlı bir yer alarak, zeytinlerini toplayıp, yağ çıkartma hevesine girdim. Zeytin ağacı, dünyanın en güzel ağaçlarından birisi. Ne yazık ki değerini bilemiyoruz. Bu düşüncelerle 'Zeytin Bereketi' diye bir oluşum ortaya çıktı. Zeytini seven, üretici olan herkes bu oluşuma katkı yapabilir. İnternet ortamında da https://zeytinbereketi.com/ adıyla bir site oluşturarak, sinerji yaratmaya çalıştık. Ülke olarak hem dövize ihtiyacımız var, hem de bir sürü işsizimiz var. Elimizde zeytin gibi bir kaynak varken, doğru kullanırsak, iyi çalışırsak, iyi pazarlarsak, ürünümüzü değerinin 4 misline bile satabiliriz. Ayrıca istihdam da yaratabiliriz. Benim hayal ettiğim girişimcilik modelleri var. Kamuda bu konuda çalıştım. 'Zeytinden para kazanılmaz' diye yaygın bir inanış var. İnsanlarımız toplamaya bile üşeniyorlar. Bilimsel olarak ve iyi organize edilmiş gençlerle çalışmamız gerekiyor. Ayrıca üretilen ürünün yurt dışına da pazarlanması gerekir. Zeytin Bereketi, bunlarla uğraşıyor. Zeytinin ve zeytinyağının değerini yurt dışında da anlatabilmeliyiz. Örneğin ben bir mektup yazarak Dr. Mehmet Öz'e ulaştım. 'Başka şeyleri yedireceğinize, insanlara kahvaltıda zeytin yedirin' diye öneride bulundum. İnsanlar böylece güne daha sağlıklı başlarlar. Dünya, kahvaltıda zeytin yemeyi bilmez. Dünyaya bunu öğretmeliyiz. Yapacak çok işimiz var. Ayrıca bugün düzenlediğimiz çalıştaya da ilginin yüksek olması beni çok mutlu etti" diye konuştu.
"Amacımız, nitelikli zeytinyağını, iyi zeytinyağını öğretmek"
Zeytinyağı Çalıştayı'nın gerçekleştiği Köstem Zeytinyağı Müzesi'nin kurucularından Güler Köstem de yaptığı açıklamada, "Çalıştay, Zeytin Bereketi ve Çeşme Belediyesi ile birlikte organize edildi. Biz de müzemizi açtık. Bütün hazırlıkları, Tülin Onaner ile birlikte yaptık. Misafirleri davet ettik. Misafirlerimize kaliteli zeytinyağlarının tadımını yaptırdık. Amacımız, nitelikli zeytinyağını, iyi zeytinyağını öğretmek. Zeytin Bereketi'nin de birinci amacı, Çeşme yarımadasında iyi zeytinyağı üretimini sağlamak ve üreticileri bilinçlendirmek. Bu amaçlarla yola çıkıldı" şeklinde konuştu.
Çalıştay'da, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Kimya Mühendisi Ümmühan Tibet; "Dünya zeytinciliğinde Türkiye. Neler yapılabilir?" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gastroentrolog Dr. Eren Akçiçek; "Akdeniz usulü beslenmede zeytinyağının yeri ve sağlığa etkileri", Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş; "Zeytinyağı ve Son Bilimsel Araştırma Sonuçları" ve Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Dr. Levent Köstem de; "Zeytinyağı ve Kültürü" başlıklı birer sunum gerçekleştirdiler.
Çeşme Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Urla Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Karaburun Zeytince Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Bölümü ve Urla Klozomenia İşliği Sorumlusu ve yetkililerinin zeytinyağı ile ilgili soruları yanıtladığı çalıştay, "Tobav Trio" müzik dinletisi ile sona erdi.