Çipli kimlik kartlarını alabilmek için, son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı, ehliyet, aile cüzdanı, pasaport gibi kimliğini doğrulayacak bir belge ile Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmak yeterli olacak. Başvuruda bulunmak için 15 yaşın üzerinde olmak gerekiyor.
Başvuru sırasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi gibi biyometrik verileri alınacak. Başvuru sırasında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek.
Pin şifresi verilecek
Nüfus Müdürlüğü'nce yapılacak değerlendirmenin ardından yeni çipli kimlik kartı hazırlanarak, başvuru sırasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek. Ayrıca şahıslara PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.
Pin Şifresini unutanlar ne yapmalı?
PIN şifrenizi unuttuğunuzda, İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi yenileyebilirsiniz. PIN şifrenizi yenilemek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir. PIN şifrenizi yenilemek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, PUK numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz. Kiosklarda şifrenizi yenilerken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyin ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.
Kimliğinizi kaybederseniz 199'u arayın
Kimlik kartınızı kaybettiğinizde en kısa sürede İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunarak yeni kimlik kartı müracaatında bulunmanız gereklidir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayarak kimlik kartınızın kaybolduğunu bildirerek pasif duruma getirilmesini sağlamanız, işlem güvenliği açısından önemli.
10 yıl geçerli
Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıl olacak. Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkün olacak.