İtalyan gurme Dr. Gino Celletti, zeytinyağının kalitesini kaybetmemesi için üretim aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatırken, tüketicilere de “İyi bir zeytinyağı uzun ve sağlıklı yaşamın sırrıdır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Gurme İzmir çatısı altında düzenlenen Olivtech – 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında gerçekleşen “Gurme Sohbetler”de zeytin ve zeytinyağının üretiminden tüketimine kadar tüm süreç konuşuldu.
Uzman isimler tarafından püf noktaların ve bilinmeyenlerin anlatıldığı etkinlikte zeytin ve zeytinyağının üretimi hakkında konuşan zeytinyağı uzmanı, New York International Olive Oil Competition baş jüri üyesi ve HAUS Santrifüj Teknolojileri CEO’su İtalyan gurme Dr. Gino Celletti, zeytinin kaliteli bir zeytinyağına dönüşebilmesi için üretimin her aşamasında özenli davranılması gerektiğini belirterek, Türk üretici ve tüketicilere zeytinyağı ile ilgili önerilerde bulundu.
Kaliteli bir üretim için teknolojiden önce kültürün geldiğini vurgulayan Dr. Gino Celletti, “İyi kalitede zeytinyağı üretmek kolay bir iş değildir. Şans eseri de yapılabilecek bir şey değildir. İyi kalitede üretmek bir tutum meselesidir ve çok fazla iş gücü gerektirir. Zeytinin kalitesi pek çok unsurdan gelir ve eğer yeterli özen göstermezseniz kalitesini düşürebilirsiniz. İşte bu noktada kaliteli bir zeytinyağı üretmek kültür ve teknoloji meselesidir. Buradaki kültür, üretim ve sahip olduğunuz değerlerle alakalı bir süreçtir. Satın alamazsınız, bu konuda emek harcayıp öğrenmeniz lazım. Ağaçlarınızdaki birçok yeşil zeytin içinde tek bir siyah zeytini gördüğünüzde onun ne almana geldiğini biliyor olmanız lazım. Bu, sizin hasat zamanınızın geldiğini gösterir ve zincir buradan başlar. Eğer zeytinliklerinizde birden fazla siyah zeytin oluşmaya başladıysa, geç kalmışsınız demektir ve zincirinizdeki kalite daha başlamadan biter” diyerek üreticileri uyardı.
Zamanında gerçekleşen hasatların kaliteli zeytinyağına dönüştürülebilmesi için de iyi bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Celletti, “En üst teknolojiyi kullanıyor olmanız lazım. Bir zeytinyağının sızma olarak adlandırılabilmesi için hiçbir kusurunun olmaması gerekiyor. Zeytin yetiştirirken, toplarken, olgunlaşma esnasında, nakliyede, yoğurmada, filtrelemede, stoklamada aklınıza gelebilecek üretimin herhangi bir aşamasında yaşanan sorun, zeytinyağında kusura sebep olur” dedi.
Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üretimini de değerlendiren Dr. Celletti, “Türkiye oldukça fazla ve çeşitli üretim yapıyor. Kalite olarak da son dönemde yükselişe geçti. Bu şekilde devam ederse Türkiye’nin üretimde İtalya ve İspanya’nın önüne geçmesi şaşırtıcı olmaz. Çünkü üretim çok iyi, kalite mükemmel, çeşitlik de çok fazla. Teknolojiyi de kullanıyor. Bazı küçük hatalar var sadece. Bölgesel üreticilerin kendilerini biraz daha eğitmeleri gerekiyor. Çünkü zeytinyağı meyve suyu gibi değil, biyokimyasal bir ürün. Onu doğadan aldığınız gibi tüketemiyorsunuz. Yapısıyla oynuyor, fakat yine başka bir organik ürün açığa çıkarıyorsunuz. Tüm bu süreç dikkate alındığı zaman bence Türk üreticiler dünyadaki en iyi zeytini üretecektir” şeklinde konuştu.