Urla Belediye Başkanı Uyar, CHP Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, Çeşme Belediye Meclisi'nin kadın üyeleri ve partili kadınlar tarafından karşılanarak, ağırlandı. Kadın Kolları Başkanı İridere, Urla Belediye Başkanı Uyar'a çiçek verdi.
Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, 15 günde bir partili kadınlarla toplandıklarını belirterek, "Bugünkü toplantımızda, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ı ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Urla'daki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Başarılı çalışmalar yaptınız. Çeşmeli CHP'li kadınlar olarak yapacağınız konuşmanızı da merakla bekliyoruz" diyerek sözü konuk Belediye Başkanı Sibel Uyar'a bıraktı.
"Kadının siyasetteki yeri için Atatürk'e teşekkür etmemiz gerekiyor"
Konuşmasında, davet edildiği bütük kadın toplantılarına katılmaya gayret ettiğini vurgulayarak, "Yerel seçimler yaklaştığı için, kadının siyasetteki yeri de önem kazanıyor. Kadının siyasetteki yeri için öncelikle Atatürk'e teşekkür etmemiz gerekiyor. Kadınlar, Atatürk sayesinde, 1930 yılında Belediye seçimlerine, sonrasında muhtarlık seçimlerine, sonrasında da Milletvekilliği seçimlerine katılma hakkı kazandılar. Avrupa'nın en demokratik ülkesi İsviçre'de bile bu haklar ancak 36 yıl önce verildi. Bu da ne kadar vizyon sahibi bir liderimizin olduğunu gösteriyor" dedi.
"Her koşulda adayım"
İzmirli kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini de belirten Uyar, "Cumhuriyet'in kurucu partisi CHP'nin daha fazla kadın aday göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Kadınlarımızın da daha cesur olması şart. Kadın gerçekten isterse siyasette de başarılı olabilir. Ben de siyaseti severek ve isteyerek yapıyorum. Kimse beni zorlamıyor. Severek yaptığım için de bir kez daha aday oldum. 'Her koşulda adayım' dedim. Böyle demekle, şunu demek istedim aslında; Belediye Başkanı, aday adayı olmaz. Adaydır. O anlamda söyledim. Ben bunu kötü bir niyetle de söylemedim. Çekinecek, gücenecek bir şeyim de yok. Kurtuluş Savaşı'ndaki gibi, öz değerlerine sahip çıkarak, kadınların tekrar cepheye çıkması gerekir. Hep beraber yapacak çok işimiz var. Siyaseti futbola benzetiyorum. Herkes gol atamaz. Ama iyi bir takım olmamız gerekir. İçimizden birisini belirleyip, gol atsın diye
destek vermemiz gerekir. Kalecisinin sağlam olması gerekir. Yani siyaset bir takım oyunudur. Tek başınıza hiçbir şey yapamazsınız. Özellikle genç ve kadınları bulup, desteklemek gerekir" şeklinde konuştu.
"Kooperatif, kadınlara örgütlü çalışmayı öğretti"
Hayalindeki kooperatifi Urla'da kurmayı başardığını da anlatan Uyar, "Meclis üyeliği yaparken, o dönemim Belediye Başkanı kooperatifi kurma görevini bana verdi. Kadınla evlerinde bir çok şeyi üretiyorlar. Ama ekonomiye katamıyorlar. Üreten kadınları bir araya toplayarak, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan, kooperatifçiliği anlatmalarını istedik. 20 kişiyle başladık. 5 günlük bir programla kooperatifçiliği anlattılar. Bitirdiğimizde 84 kişiydik. Şu anda kooperatifte 180 kadın var. 180 kadın, aile ekonomisine katkı sağlıyor. Kooperatif; hiç kimsenin olmayan, kooperatif üyesi herkesin olan bir yapıdır. Kooperatif, kadınlara örgütlü çalışmayı öğretti. Sipariş aldıklarında, herkes işin bir tarafından tutuyor. Urla'daki kooperatif, şu anda Türkiye'de ilk 5'in içinde. Onlara, İskele'de bir çay ocağı verdik. Orada ürettiklerini de satıyorlar. Ayrıca tekstil atölyeleri var. Otellere, çarşaf, masa örtüsü yapıyorlar. Bunun dışında pastaneleri var. Şimdi de tabldot lokantası açmak için yer arıyorlar. Ekonomik durumların zorda olduğu bir dönemde, kadınların ailelerine ekonomik anlamda katkıda bulunmaları çok büyük artı getiriyor" diye anlattı. Kadınların toplantısı, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın konuşmasının ardından sohbetlerle devam etti.