Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>ULUSAL
26 Şubat 2018 Pazartesi - 12:32

Türkiye için Çöl uyarısı!

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, “Suyun çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaklaşımla kullanılması ve israfının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye için Çöl uyarısı!

 

Gizem Uyanık- Delil Ekin- Özkan Tamar

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, organize sanayi bölgeleri ve maden işletmeleri tarafından 2016 yılında deşarj edilen atık suyun yüzde 66,4’ünü soğutma suları, yüzde 33,6’sını ise soğutma suyu dışındaki atık sular oluşturuyor. Soğutma suları hariç doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atık suyun yüzde 80,7’si arıtıldı. Su kaynaklarının insanlar tarafından gereksiz bir şekilde hoyratça tüketildiğini ifade eden  Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, “Suyun çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaklaşımla kullanılması ve  israfının önlenmesi için yeni yapılarda ve kentsel dönüşüme girecek olan yapılarda “Yeşil Bina” tasarımının zorunlu hale getirilmelidir. Yeni konut ve yerleşimlerde bu sistemlerin olması gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye’de kuraklık yaşanacak’’

Sürdürülebilir su sistemine sahip “Yeşil Binalarda” gri su arıtma sistemlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Azbar, “Bu sistemde bulaşık makinesi atık suları, çamaşır makinesi atık suları ve banyo atık suları ayrıca toplanıp arıtılıyor.  Tekrar bu suyum geri dönüştürülüp tuvaletlerde kullanılarak toplam su tüketiminde ortalama yüzde 50’den fazla tasarruf sağlanıyor. İklim değişikliğinin ülkeler bazında iki tür sonucu karşımıza çıkacak. Bu senaryolara göre birçok ülke su altında kalırken diğer ülkeler kuraklık etkisi ile çölleşecek.  Türkiye kuraklık yaşayacak olan bölgede bulunuyor. Bilim insanlarına göre Türkiye 100 yıl içerisinde kuraklık yaşayan bir çöl ülkesi konuma dönüşecek. Dünyanın su ile yaşayabileceği senaryolar bazı Hollywood filmlerinde çok güzel bir şekilde işlenmiş. Bu senaryolar günümüz için abartılı geliyor olabilir ama gelecek için hiçte abartılı değil. Yaşamsal faaliyetlerimizin hemen hemen tamamında suyu kullanırız. Sadece içerken yemek yaparken değil; duş alırken çamaşır, bulaşık yıkarken, bahçeyi sularken, arabamızı yıkarken yani hayatın her aşamasında su var ve bunu maalesef hoyratça kullanıyoruz” diye konuştu.

“Şehirler su altında kalabilir’’

TÜİK ve meteorolojinin verilerine göre barajlarda ciddi anlamda bir azalma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Azbar, “Özellikle önümüzde yaz mevsiminde ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalacağımız tahmin ediliyor. Kısa vadede bir panik havası yok ama uzun vadede bunu söylememiz mümkün değil. Çünkü ciddi bir iklim değişikliği söz konusu. İklim değişikliğiyle Venedik, Florida, New York gibi önemli şehirlerde su altında kalma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Sel ve su basma riski altında kalan bazı ülkelerde (ör. ABD) şimdiden milyar dolarlar harcanarak önlemler alınmaya çalışılıyor ancak bu kalıcı bir önlem değil’’ dedi.

“Dünyamızın sürdürülebilir su sistemlerine ihtiyacı var’’

 Atık suların siyasi anlamda da problemleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Azbar, “Belli başlı ülkeler iklim değişikliğini kabul etmiyor. Bunun nedeni ise büyük ekonomik sorunlar yaşama kaygısı. Çünkü önlem almak için çok büyük paralar harcamak zorunda kalacaklar. Su kullanımını azaltın diye uluslararası projeleri savunan ama imzalamayan bir Amerika Birleşik Devletleri var. Öte yandan gelişmekte olan ülkelere imzalamaları için baskı yapıyor. Özellikle Amerika, Kyoto Protokolünü imzalamadı” diye konuştu.

Devlet yetkililerinin toplumu bilgilendirmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Azbar, “Faturalardaki atık su ücreti bir bağlamda olumlu bir durum, nitekim suyu metreküp bazında alıyoruz,  dolayısıyla insanlara suyun fiyatını fazla yansıttığınızda israf etmelerini de kısmı olarak engellemiş oluyorsunuz. Ayrıca yeni yapılarda arıtma sistemlerinin kullanılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaat firmaları için zorunlu hale getirmesi lazım” dedi.

“Pet şişe atıkları en aza indirgenecek’’

Ege Üniversitesi’nde atık sular ilgili önemli bir projelerinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Azbar, “Üniversitemiz de Rektörlüğümüzün önderliğinde yürütülen ‘Yeşil Kampüs & Sürdürülebilir Üniversite’ projesi bulunmaktadır.   Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın başkanlığında ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Canan Fisun Abay’ın koordinatörlüğünde komisyonlar kuruldu. Kampüsün çeşitli yerlerine su sebilleri koyarak pet şişelerin miktarını azaltmak istiyoruz, çünkü 70 binin üzerinde öğrenci ve personelimiz önemli oranda  pet şişelerde su tüketmektedirler.  Pet şişelerdeki bu su  tüketiminin sosyo-ekonomik ve  çevresel zararları var. Bu proje ile atık pet şişe üretimin azaltılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

 
Prim borcu olan esnafa emeklilik müjdesi…
 
Flamingoların Dansını İzlediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşeron işçi kadro beklerken işinden oldu
Hükümetin geçtiğimiz aylarda taşerona kadro olarak duyurduğu 696 sayılı ...
Yunan adalarına rekor vize
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, 2017 yılında yaptıkları ...
AB’den Türkiye’ye Vize için tek şart
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da yapılan Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi ...
 
APPLE KULLANICILARI DİKKAT! TELEFONUNUZ ÇÖKEBİLİR
Yalnızca tek bir karakter iPhone'unuzu çökertebilir ve iOS'teki iMessage ...
Afrin’den acı haber: 5 Şehit
TSK'dan yapılan açıklamada Afrin'in kuzeydoğusundaki Şeyh Horoz bölgesinde ...
Araç Sicil ve Tescili, Noterlerce yapılacak
Türkiye Noterler Birliği (TNB), Araç Tescil Sistemi (ARTES) projesi ile ...
 
Çarşamba gününe dikkat!
2018'in ilk doğa olayı olan Ay tutulması için nefesler tutuldu. 31 Ocak’ta, ...
Kardeşi de yardımsever çıktı!
ABD San Diego'da yaşayan 8 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Arden ...
Organik Tarım Çalıştayı Çeşme'de toplandı
22-24 Ocak tarihleri arasında Çeşme'de düzenlenen Organik Tarım Çalıştayı'na ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri