TÜRKİYE ile Rusya arasındaki uçak krizi, terör saldırısı, darbe girişimi gibi birçok nedenle turizmde çöküş yaşayan ve sezonu büyük kayıplarla kapatan turizmciler, önümüzdeki yıl için de karamsar tablo çizdi. Özellikle turizm sektörünün önemli temsilcileri olan rehberler sezonun kötü gitmesi için bir sezonun olması gerektiğini fakat turizm adına 2017 yılında da bir sezon olmayacağını aktardı. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, rehberlerin çoğunun kendi işlerinden ziyade yabancı dil bildikleri için Call Center işlerine başladığını ifade etti.
Yurt dışı temaslarını değerlendiren rehberler, "2017 yılı kayıpları ürkütücü boyutta, acil müdahale gerekir" dedi. Kruvaziyerle gelecek turist sayısında da sıfır noktaya gelinmesi rehberleri ayrıca endişelendiriyor. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, sezonun kötü gitmesini ve gidecek olmasını somut örneklerle dile getirdi. Altınel, “Her sene Kasım ayında, Turist Rehberleri Odası olarak gelecek yıl için çalışacak rehberlerin odaya müracaatı gerekiyor. 2017 yılında çalışmak isteyenler odaya başvuru yapıyor. Bu başvurular tarihi ve ören yerlerine girmelerini sağlayan eylemli rehber kartı için yapılıyor. 2016 Kasım ayında bu başvuru yapılır eylemli rehber olmak için. 2015 yılında 2016 yılı içinde eylemli rehber olmak için çalışmak isteyen 765 kişi başvurmuşken, 2017 yılı eylemli 350 kişi başvurdu. Yüzde 50’yi aşan başvuru azaldı. Sadece turist rehberleri değil, Alsancak ve liman çevresi esnafından tutun, taksicilere kadar uzayan bir olumsuz etki söz konusu” dedi.
İzmir için de somut örnekler veren Altınel, “Gemi limana yanaştı mı? Yanaşmadı. 2016 yılında yanaşmadı, 2017 yılında da yanaşmayacak o zaman rehber ne yapacak? Oda açısından tespitimiz eylemli rehber olma başvurularının yüzde 50 aşan bir şeklide düşmesi. İzmir adına da turizm sektörü açısından tespitimiz İzmir limanına kruvaziyer gemilerinin gelmemesi ve gelmeyecek olması. 2016 yılı için 765 kişinin eylemli başvuru olmasına rağmen tamamının rehberlik hizmeti yaptıkları da şüpheli. Çünkü 2016 yılında da bombalar patladı, Türkiye gerilimli iklim oldu her eylemli rehber kartı alan çalışmadı çünkü bunların hepsi çalışmış olsaydı 2016 yılında 2017 yılı için eylemli rehber kart başvurusu sayısı artar en azından mevcut rakamı korurdu” diye konuştu.
Call Center mesleğine yöneliş var
Mesleğimiz rehberlik ama meslektaşımız yabancı dil bilgisine sahip olduğunuz için çoğu rehberler Call Centerlerde çalışmak için başvurduğunu sözlerine ekleyen Altınel, “Turizm sektörü şu an kan kaybı yaşıyor. Kan kaybı sadece tek bir sebepten kaynaklanmıyor. Birçok sebep sektörün kan kaybı yaşamasına neden oluyor. Yani turizm çok zor bir dönemden geçiyor diyebiliriz. İş sahalarının daralması arkadaşlarımızın iş bulamamasına neden oluyor. Yaşanan bu durumlar turizm rehberleri için büyük sıkıntılar doğuruyor. Ayrıca yasal olarak kendi primlerini ödememesi gereken konumda çalışan arkadaşlarımızın isteğe bağlı sigortalı olmaları da onların üzerindeki yükü daha da artırıyor. Bilindiği üzere isteğe bağlı sigortalılık çalışmayan insanları kapsıyor. Örneğin bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalıdır. Biz ise çalıştığımız süre içinde bizi işe çağıran acentenin yevmiyeli bir çalışanı oluyoruz. Yevmiyeli çalışanın sigortası karşı taraftan ödenir. Ama biz bu duruma uymuyoruz. Maalesef böyle bir uyumsuzluk var. Bu konu ile ilgili gerekli çalışmalarda oldu ancak bir netice alamadık. Sonuç alamadığımızdan dolayı arkadaşlarımız çalışmadığı halde ay ay prim yatırmak zorunda kalıyor” dedi.
Gastronomi turizmi iyi yolda
Öte yandan İzmir’in kent içi turizminin de hareketlenmesi gerektiğine vurgu yapan Altınel, “İzmir son yıllarda özellikle gastronomi turizmi ile atağa geçti. Düzenlenen festivaller de buna olumlu katkı sağladı. İzmir’de bu lezzetlerin bulunabileceği ortak bir sokak ya da cadde oluşturulmalı. Çünkü lezzet için gelen insanları bir yandan bir yana götürmek yerine tek bir alanda tüm lezzetlerin sunumunun olacağı bir sokak yaratmalıyız” önerisinde bulundu