Yıllardır su sıkıntısı çeken Türkiye’nin gözde turizm merkezi Çeşme’ye DSİ’den iki müjde birden geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Çeşme ve Karaburun Yarımadası’ndaki içme suyu problemini kökünden çözmek için projelendirdiği Salman ve Karareis Barajları’nda sona gelindi.
Salman Barajı bitti
Salman Köyü’nün 1 kilometre güneyindeki Su değirmeni Deresi üzerine inşa edilen Salman Barajı’nın gövde inşaatı tamamen bitirildi. Temelden yüksekliği 51.6 metre olarak kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde inşa edilen gövde için 520 bin m3 dolgu yapıldı. Son aşamaya gelinen projede tıkaç ve dolu savak betonları atılırken; DSİ yazısı da yazılıyor.
4.12 milyon m3 su tutma hacmine sahip olacak Salman Barajı Karaburun ve Çeşme çevresindeki yerleşim birimlerine yılda 900 bin m3 içme ve kullanma suyu temin edecek. Salman Barajı ayrıca 1700 dekar tarım arazisini de modern sulama ile tanıştıracak
Karareis’te sona gelindi
Çeşme Yarımadası’na her yıl ortalama 2.84 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağlayacak Karareis Barajı’nda ise sona yaklaşıldı. Temelden yüksekliği 50 metre olarak, silindirle sıkıştırılmış beton tipinde inşa edilen gövdenin büyük bölümü tamamlandı. 35 milyon liraya mal olacak barajın Kasım ayı içinde bitirilmesi ve kış aylarında su tutulması hedefleniyor.
Karareis Barajı’ndan Balıklıova, Ildır, Ilıca gibi Çeşme’nin yakın mahallelerine içme ve kullanma suyu verilecek.
Karaburun ve mahallelerine yılda 1 milyon 98 bin m3 içme ve kullanma suyu sağlayacak Bozköy Barajı ise 2017 başında tamamlanmıştı. 37.5 metre yüksekliğinde ve 3 milyon 653 bin m3 su tutma kapasitesine sahip olarak inşa edilen baraj 1000 metre tarım arazisine de can suyu verecek.
Kasım ayında Salman ve Karareis Barajları’nın da tamamlanmasıyla yarımadada son dönemde yapılan içme suyu barajı sayısı 3’e .çıkmış olacak. Çeşme ve Karaburun’un su problemi büyük ölçüde çözülecek.