Çeşme'de, 33 bin 778 seçmen, 109 sandıkta oy kullanarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Çeşme Belediye Başkanı, Çeşme Belediye Meclisi, Mahalle Muhtarı ve İhtiyar Heyeti'ni seçecek. Oy kullanabilmek için TC Kimlik Numarası'nın yer aldığı resmi bir belgeyi ibraz etmek yeterli olacak.
Oylar tek zarfa konacak
Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin oy pusulası "beyaz", Belediye Başkanlığı'na ilişkin oy pusulası "mavi", Belediye Meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Muhtar adayları ise İhtiyar Heyeti adaylarının da isminin yazılı olduğu kendi oy pusulalarını, oy verme kabininde bulundurabilecek. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Seyyar Sandık uygulaması
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. İlk kez 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yapılan uygulama, yerel seçimlerle ikinci kez uygulanmış olacak.
Cep telefonu ile oy kabinine girilemeyecek
Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.
Oy pusulasının geçersiz sayılacağı durumlar
YSK Genelgesi'ne göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak;
— Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları
— Hiçbir yerine ‘evet' ya da ‘tercih' mührü basılmamış oy pusulaları.— Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
— Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış ‘tercih' veya ‘evet' mührü basılan oy pusulaları.— Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
— Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
— ‘Tercih' veya ‘evet' mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.
— Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
— Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.
Oy sayımı sırası
Saat 17.00'de oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından, sandıklar açıldıktan sonra, sırasıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.