Bandırma'dan boş olarak 20 Ağustos'ta demir aldığı iddia edilen Rahmeh adlı gemi, İstanbul Yenikapı açıklarında bir süre demirledikten sonra, 6 Eylül tarihinde, İspanya Cebelitarık Boğazı'na gitmek üzere demir aldı.
134 metre uzunluk, 11 bin 947 grostonluk olan, hayvan taşımacılığında kullanılan 'Rahmeh' adlı gemi, Doğu Akdeniz’de, hiçbir limana yanaşmadan yol almasının ardından yeniden Ege Denizi'ne doğru rotasını çevirdi. Rahmeh, 13 Eylül Perşembe günü, sabaha karşı Çeşme körfezinde, Çiftlik açıklarında, uluslararası sulara demirledi.
Rahmeh adlı geminin, çeşitli makine aksamları ve personel almak için Çeşme Liman Müdürlüğü'ne başvurduğu belirtilirken, Çeşme Sahil Sağlık Denetleme Müdürlüğü'nden bir doktorun gemiye çıkarak sağlık denetimi yapacağı öğrenildi. Gemide yapılacak sağlık denetiminden sonra, personel ve makine aksamının gemiye alınmasına izin verileceği de ifade edildi.
Gemide 'şarbon hastalığı taşıyan büyükbaş hayvan bulunduğu' iddiaları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada bunun asılsız olduğu belirtilip, "Haberlere konu edinilen gemi, daha önce hayvan taşımacılığında kullanılmış olup, 20 Ağustos 2018 tarihinde boşaltılmıştır. Hayvan taşımacılığında kullanılan her araçta olduğu gibi, bahse konu olan gemide de koku vakası görülmüştür. Yayılan koku ve sineklenme gibi rahatsızlıklar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri tarafından ilaçlama ve temizlik gibi rutin işlemler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu gemi sefer talimatının hazırlanmasının ardından Marmara Denizi'ni terk ederek İspanya’ya doğru hareket edecektir" denilmişti.
Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için bir yazılı açıklama yaparak şu görüşlere yer verdi;
Geçtiğimiz hafta Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından sosyal medyadan “İçinde yüzlerce şarbonlu hayvancağızın olduğu, Rahmeh adlı Panama bandıralı gemi şu an itibarıyla halen İstanbul Ahırkapı açıklarındadır. Telef olan hayvancıkların çoğunun öğütülerek denize atıldığına dair tarafımıza haberler gelmektedir. Mersin, İzmir ve Bandırma üzerinden yüklerini dağıtarak İstanbul ‘a kadar geldiğini tahmin ediyoruz. Şarbon hastalığı göz yumularak yayılmakta, hiçbir yetkili için de soruşturma açılmamaktadır” duyurusu yapılmıştır.
Aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklamada Rahmeh ile ilgili haberlerin ‘asılsız ve yalan’ olduğu belirtilerek, “Haberlere konu edinilen gemi, daha önce hayvan taşımacılığında kullanılmış olup, 20 Ağustos 2018 tarihinde boşaltılmıştır. Hayvan taşımacılığında kullanılan her araçta olduğu gibi, bahse konu olan gemide de koku vakası görülmüştür. Yayılan koku ve sineklenme gibi rahatsızlıklar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri tarafından ilaçlama ve temizlik gibi rutin işlemler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu gemi bugün sefer talimatının hazırlanmasının ardından Marmara Denizini terk ederek İspanya’ya doğru hareket edecektir” denilmiştir.
İstanbul’da Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekleyen gemi, şarbon hastalığı iddialarıyla gündeme gelmesinin ardından, 6 Eylül günü İstanbul’dan ayrılmış, Akdeniz’de dört gün boyunca hiçbir limana yanaşmadan hareket ettikten sonra Ege’ye dümen kırmıştır. Bugün sabah saatlerinde Çeşme açıklarında demirleyen geminin tek bir personeli almak için geldiği bildirildiği ifade edilirken; şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen geminin Türkiye sınırlarında bulunması toplumda endişe ve paniğe sebep olmuştur. Bu bağlamda;
1 – Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh adlı geminin, İspanya’ya gideceğini açıklamanıza rağmen, İstanbul’dan ayrılarak Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan rotasını yeniden ülkemize çevirmesinin sebebi nedir?
2 – Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen Rahmeh adlı geminin Ege’de/Çeşme’de ne işi vardır? Gemi ne zaman ülkemizden ayrılacaktır?