Hastanelerde hemen emn her gün şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının sağlık politikası ile daha da şiddete tanık oluyor.
Türk Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık sisteminin sağlıkta şiddeti körüklediğini söyledi.
Doğruyol, yaptığı açıklamada “Gün geçmesin ki bir sağlık çalışanımız hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete, küfüre, hakarete maruz kalmasın. Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi ilimizde de her gün onlarca sağlık çalışanımız hasta, hasta yakınları veya vatandaşlar tarafından sözlü y ada fiziki şiddete maruz kalmaktadırlar. Sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan hakaret, küfür, şiddet, ve tehdide maruz kalanlar özellikle hastane acillerinde ve 112 Acil Yardım İstasyonlarında çalışan personellerimizdir. Maalesef son yıllarda uygulanan sağlık politikaları vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmiştir. Her yıl en az 3-5 kez dile getirdiğimiz sağlıkta şiddet her geçen gün artarak devam etmektedir. Bizlere iletilen, basın yayın organlarımıza yansıyan bölümü buz dağının görünen yüzünden ibarettir” dedi.
Korunmuyorlar
Sağlık çalışanlarını hiçbir şekilde korumayan sistem ALO 184 şikâyet hattı ve hasta hakları birimleriyle çalışanları adeta kıskaca aldığını ifade eden Doğruyol, “Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz. Ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik ve haksızlık vardır. Sağlık hizmetleri sunumunda en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 Acil Sağlık Hizmetleri sunumudur. Her türlü acil vakaya müdahale eden 112 Çalışanlarımız müdahale ettikleri pek çok vakada hakaret küfür ve şiddete maruz kalmaktadırlar. İlimizde de Son zamanlarda hızla artan şiddet olaylarından bazılarını yaşayan arkadaşlarımız aramızda bulunmaktadır” diye konuştu.
“Saygı kalmadı”
Doğruyol sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin gün geçtikçe daha da artığına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü “Çok uzak değil 10 Yıl önce bir hekimin yanına ceketini ilikleyerek giren vatandaşlarımıza ne oldu da, hayat kurtaran sağlık personeline silah çeker hale geldiler? Gittikleri vakada kiminle neyle karşılaşacaklarına bilmeden yola çıkan 112 çalışanlarımızın can güvenliği bulunmamaktadır. Gecenin bir vaktinde hiç bilmediği bir adrese zaman zaman 3 bayanın görev yaptığı ekipler acil yardım hizmeti sunmak için görevlendirilirken tamamen savunmasız bir şekilde giderek müdahale etmeye çalışmaktadır. 112 ekipleri komuta kontrol merkezi tarafından adli olay olarak bildirilen vakalara 155 polis ekiplerinden daha önce ulaşmakta ve maalesef o güvensiz ortamda acil yardım hizmeti sunmak zorunda kalabilmektedir.”
“Cezalar caydırıcı olsun”
Doğruyol, çözüm önerisi olara ise şu bilgileri verdi: “Öncelikle verilen ve verilecek cezaların caydırıcılığının olması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren çalışanların görevi başında olan bir devlet memuru olduğu unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün hapis cezaları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır. Tehlike karşısında kullanılmak kaydıyla sağlık personeline biber gazı vb. ekipman verilmelidir. Tehlike arz edecek yaşanan sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra sağlık müdürlüğü avukatları olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda olaya müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır.