Beyaz Ay Derneği’ni ziyaret eden Ege Bölgesi Uluslararası İnner Wheel üyeleri Beyaz Ay Derneği’nde yaklaşık 40 görme engelliye Beyaz Baston dağıttı.
Dernek bünyesinde neredeyse bir gelenek haline gelen baston dağıtımı hakkında konuşan Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, engellilerin en büyük eksikliklerinin talep yaratma kültürlerinin yeterince olmaması konusunda yetersiz olduğunu kaydetti.
Özel sektöre de çağrıda bulunan Arıkan, “Biz engelliler tüm işlerde başarılı olabiliriz, Yeter ki işe göre eğitim verilsin. İŞKUR ile iletişime geçtik, özel sektörde de engellilere daha fazla yer verilsin. Biz engelliler bunu ısrarla talep ediyoruz. Sivil Toplum kuruluşlarının destekleri giderek artıyor. Bu bizi çok mutlun ediyor” diye konuştu.
“Farkındalık ve bilinç artsın”
Ege Bölgesi İnner Wheel Başkanı Nadire Kartal ise, üyeler olarak toplumu ilgilendiren ve topluma yarar sağlayan tüm aktivitelerde desteklerini sürdürdüklerini kaydetti.
Kartal, “İnner Wheel olarak toplumda farkındalık yaratan projelerimizi tüm hızıyla sürdüreceğiz” dedi.
Beyaz Baston nedir?
Görme engellilerin yürürken kullandıkları bastona verilen isimdir. Adının beyaz baston olmasının nedeni rengidir. Görme engellilerin trafikte yürürken dikkat çekmelerini sağlamak amacıyla beyaz renkte üretilirler. Aynı zamanda bu bastonlar görme engelliler için bağımsızlığın simgesidir.
Beyaz Baston kaç çeşittir?
Beyaz baston üç çeşittir. Bunlar; Katlanan beyaz bastonlar, anten biçiminde içine toplanan beyaz bastonlar ve katlanamayan beyaz bastonlardır. Beyaz baston kullanan kişinin boyuna göre çeşitli uzunlukta üretilir. Zemindeki girinti çıkıntıyı, su birikintilerini veya kaldırımın baston sayesinde fark edilmesini sağlar.
Inner Wheel nedir?
87 yıl önce 10 Ocak 1924 günü, İngiltere’nin Manchester Rotary Kulübü eşleri tarafından ilk Inner Wheel Kulübü kurulmuştur. Amacı dostlukları güçlendirmek ve topluma daha düzenli, disiplinli bir şekilde hizmet edebilmek, uluslararası anlayışı geliştirmek olan bu kulüp anlayışı, önce İngiltere, İrlanda, İskandinavya ve daha sonra hızla Rotary’nin faaliyette olduğu diğer ülkelere yayılmıştır. Rotaryen eşlerinin kurduğu Inner Wheel Kulüpleri, 1967 yılında uluslararası kimliklerini oluşturarak dünyanın en büyük kadın kuruluşlarından biri olmuştur.