Elit Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen İzmir Emlak, Gayrimenkul Ve Yatırım Fuarı programları kapsamında İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu moderatörlüğünde “Taşınmaz Yönetmeliğinde Profesyonel Emlakçılığın Rolü ve Önemi” konulu bir panel düzenlendi. Panele Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu ve Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Ahmet Pekin konuşmacı olarak katıldı.
“Kayıt dışı çalışmayı engelleyeceğiz”
Açılış konuşmasını Elit Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi’nin yaptığı panelde konuşan İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu, taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmeliğin 5 Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini belirterek, yönetmelikte yapılan değişiklikle yeniden belirlenen kural ve kaidelerle artık herkesin emlak alım satımı yapamayacağını söyledi. Mesleki yeterlilik belgesinin emlak alım satımı yapan firmalar için zorunlu hale geldiğini ifade eden Ersu, “Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oda kaydı ve vergi dairesine kaydı olan arkadaşlarımız bu yönetmeliğe tabii olacaklar. 5 Haziran öncesinde oda ve vergi kaydı bulunan arkadaşlarımız ise bu konuyla alakalı müptesel haklardan yararlanacaklar” dedi.
Yeni yönetmeliğin tüm emlak sektörüne hayırlı olmasını dileyen Ersu, başvuruların internet üzerinden bireysel yapılabileceğini de kaydederek, şunları söyledi: “Bu alacağımız yetki belgeleri, artık olmazsa olmazdır. Belgeyi alamayan arkadaşlar kesinlikle emlakçılık yapamayacak. Yani şunu söylemek istiyorum artık eskiden olduğu gibi koltuğunun altına ajandasını alan herkes ben emlakçıyım diyemeyecek. Kayıt dışı çalışan, ayaküstü diye tabir ettiğimiz emlakçılarla alakalı da hep birlikte el ele vererek ya bunları kayıt altına alacağız ya da bunları engelleyeceğiz.”
“Yönetmelik olumlu ancak geliştirilmeli”
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan ise kendilerinin de her önüne gelenin emlakçı olmamasını istediklerine işaret ederek, "Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm noktasında boşluklar olduğunu düşünüyorum. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların çalışma şartları belirli kriterlerle katı kurallara bağlanırken kaçak çalışanın 'ayakçı' tabir edilenlerin de önüne geçilmeli" diye konuştu.
Taylan, ilgili yönetmelikteki bazı hükümlerin değiştirilmesi için bakanlığa başvurduklarını da aktararak, sadece emlak danışmanlığına ait NACE koduyla kayıtlı işletmelerin bu işi yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Her meslek kolundan kaydı olanların yetki belgesi alabileceğine dikkati çeken Taylan, bu durumun da emlak danışmanlarının sayısını artıracağına ve haksız rekabet yaratacağına işaret etti.
30 m2 zorunluluğu
Panelde ayrıca yeni yönetmelikle birlikte emlak ofislerinde olması gereken şartlar da belirtildi. Yönetmeliğe göre bundan böyle işletmelerde, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olması şartı aranacak. İşletmede ayrıca taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacak. İşletmenin verdiği aracılık hizmeti sonucunda alıcı-satıcı ve kiracı-kiralayan ile işletme arasında sözleşme düzenlenecek. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olamayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.