Selma Artar
Törene; Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Burak Kocaoğlu, Çeşme Emniyet Müdürü Tolga Özel, Çeşme Sahil Güvenlik Karakol Komutanı S.G. Üsteğmen Orkun Artar, Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Kamu Kurum temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, STK ve Oda temsilcileri de katıldı.
Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat'ın Deniz Şehitliği anıtına çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile devam etti.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat; “ 1 Temmuz 1926 tarihinde, Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olan kabotaj kanunu yürürlüğe girmiştir. 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye ve Limanlarla Karasuları Dâhilinde İcrayı Sanat ve Ticaret hakkındaki bu kanun; Türk limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşımasının bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağını belirterek; yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen bu imtiyazların sonunu getirmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Bu kanun bir anlamda, kurtuluş savaşımızın denizlerdeki zaferidir. Kabotaj hakkı, ülkemiz denizcilik sektörünün gelişiminde bir lokomotif görevi üstlenmiş, bu yasanın getirdiği güvenceler, denizciliğimize canlılık ve dinamizm getirmiştir. Bu dinamizm sadece sektörel alanda da değildir. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin denizdeki bekası Mavi Vatan doktrini de denizlerdeki gücümüzün ve ülkümüzün bir göstergesi olmuştur. “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” dedi.
Eray Aykanat sözlerine şöyle devam etti;
“Barbaros Hayrettinleri, Piri Reisleri ve daha nice denizci ve leventleri yetiştiren tarihi zaferlerle dolu Türk Denizciliğinin hedeflerine sağlam adımlarla ilerlemesinde; Büyük önder Atatürk’ ün “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” ilkesiyle- beraber, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirterek, tüm denizcilerin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, Ülkemize ve Türk Denizcilerine hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.”
Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Alperen Süngü'nün okuduğu şiirin ardından,, törene katılan protokol üyeleri ve katılımcılar, römorkör ile denize açıldı.
Deniz şehitleri anısına hazırlanan çelenk, denize bırakılırken, Sahil Güvenlik botları ile Çeşme Marina'ya ait sürat botları sirenler eşliğinde meşaleler yakarak, denizde bayram coşkusu yaşattı. Denizdeki çelenk bırakma törenine Çeşme’de bulunan gezi tekneleri de eşlik etti.