Darbe girişimi sonrası askeri birliklerin kent dışına çıkarılmasına ilişkin tartışmaları TBMM’ye taşıyan ve İzmir’deki askeri alanların akıbetini soran CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a cevap geldi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, kent merkezindeki askeri alanların konumunun önemini ve imar yönünden ranta açık alanlar olduğunu vurgulayan Bakan, “İzmir’deki askeri alanların plan ve revizyon çalışmalarında, kentin mekânsal ve işlevsel ihtiyaçları çerçevesinde, kamu yararı ve katılım ilkesi gözetilmeli; toplumsal sorumluluk bilincinden hareketle yapılacak çalışmalar akla, bilime ve kamu yararına uygun olmalıdır. Kentsel yaşamın sürdürülebilir gelişimi ve kamu yararı gözetilerek etkin kullanımı için bu alanların İzmir Büyükşehir Belediyesine devri en uygun seçenektir” demişti.
YEREL YÖNETİM TALEPLERİNİ DE DİKKATE ALACAK BİR YÖNTEM...
Gelen cevapta, askeri alanların şehir merkezleri dışına taşınmasına ilişkin teknik ve idari düzeydeki çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Kent dışına taşınacak askeri alanların seçiminde temel kriterlerin oluşturulduğu belirtilerek, “Askeri alanların kent merkezi içerisindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate alınmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Askeri alanların büyük bir kısmının özellikle şehir merkezlerinde ihtiyaç ve beklentileri karşılamak üzere şehir parkları, yeşil alanlar gibi sosyal altyapı olarak düzenlenmesi, yeşil alan olmaya müsait olmayan yerlerin ise kentsel dönüşüm çalışmaları ile entegre bir biçimde ele alınarak, kent merkezlerinde yoğun kent dokusunun düşürülmesi için kullanılması planlanmaktadır. Özellikle kent merkezi içerisinde kalan ve taşınması uygun bulunan askeri alanların; bütüncül bir anlayışla ve ülkenin milli politika öncelikleri çerçevesinde kent merkezi dışına taşınarak, boşalan alanların kentin ihtiyacı doğrultusunda nitelikli ve kimlikli yaşam alanları haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, kent merkezi dışına çıkarılması planlanan askeri alanların seçmine yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığından oluşan bir komisyon marifetiyle yürütülmesi amaçlanmıştır” açıklaması yapıldı.
BAKAN NE SORMUŞTU?
Bakan, Başbakan’a şu soruları sormuştu: “İzmir’deki askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili yapılan bir çalışma var mıdır? Söz konusu askeri alanların taşınması halinde kent yaşamı için önem teşkil eden bu araziler imara açılarak konut veya ticari alan yapımına yönelik olarak mı değerlendirilecektir? Yoksa kamuya kazandırılması yönünde yaptığınız bir hazırlık var mıdır? Kente nefes aldıran, çoğunluğu yeşil alan olan kamuya ait bu yerleri koruması ve sosyal yaşam alanları olarak değerlendirebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve dolayısıyla İzmirlilere kazandırmayı düşünüyor musunuz? Şehir dışına taşınması gündemde olan askeri alanlarla ilgili düzenleme Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılacak bir Kanun Hükmünde Kararname ile mi yapılacaktır? Yoksa, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve diğer yerel paydaşlar ile yerel kamuoyunun hassasiyetleri ve beklentileri doğrultusunda katılım ilkesi gözetilerek mi düzenlenecektir?”
İZMİR’İN MERKEZİNDEKİ ASKERİ BÖLGELER
-Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere
-İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere
-Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir
-Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir
-Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir
-2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli
-Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı
-İzmir Tersane Komutanlığı - Karşıyaka
-Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe
-Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar
-NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca
-57. Topçu Tugayı- Bornova