Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>BÖLGE
5 Ocak 2017 Perşembe - 12:51

İzmir Barosu'ndan Anayasa değişikliği uyarısı

İzmir Barosu’nun, 21 Ocak 2017 tarihinde konusunda uzman olan katılımcılarla “Anayasa Değişikliği Paketinin” ele alınacağı bir çalıştay düzenleyeceğini açıklayan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, ancak konunun aciliyeti ve önemi karşısında açıklamayı yapma gereği doğduğunu dile getirdi.

İzmir Barosu ndan Anayasa değişikliği uyarısı

Adına, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” denilen ve 21 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketinin TBMM’ne sunulduğuna dikkat çeken İzmir Barosu Başkanı Özcan, "Bu Anayasa değişikliği önerisi Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana Meclis gündemine gelen en önemli değişiklik paketidir. Değişim Paketi, kimilerine göre hükümet kurma sistemini,  kimilerine göre devletin rejimini değiştirecek sonuçlar doğuracaktır. Her ne kadar, 21 madde olarak sunulan değişiklik önerisi sonradan 18 maddeyle sınırlanmış olsa da, getireceği değişiklikler doğuracağı sonuçlar itibarı ile sıfırdan yeni bir anayasa yapmakla eş değerde olacaktır" dedi.

"Milletvekillerinin üzerinde baskı oluştuğu kanaati oluştu"

Böylesine köklü bir değişikliğin Yasama Meclisince mi, yoksa oluşturulacak bir Kurucu Meclisce mi yapılması gerektiğinin bile tartışma konusu olduğunu vurgulayan Avukat Özcan, "Ancak  değişiklik önerisi meclis gündemine gelmiş ve 18 madde olarak Anayasa Komisyonunca kabul  bile edilmiştir. O halde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir başka konu vardır. Anayasa değişiklikleri, nitelikli çoğunluğa göre yapılır. Anayasa değişikliğinin Yasama Meclisince kabul edilebilmesi için en az 367 milletvekilinin oyu gerekmektedir. Kabul oyları 367 sayısının altında ve fakat 330 ve üstü olması durumunda da teklif REFERANDUMA götürülür. Anayasamızın 175. Maddesine göre de Anayasa değişikliği oylamalarının gizli oylama şeklinde yapılması Anayasal bir zorunluluktur. Ancak, fiili durumda, kamuoyunda, iktidarın, milletvekillerinin üzerinde baskı kurduğu  ve kullandıkları oy şeklini bir şekilde açıklamak hatta ispat etmek zorunda bıraktığı yönünde yaygın bir kanaat oluşmuştur. Bu durumda, bir nevi Kurucu Meclis görevini de ifa edecek olan milletvekillerimizin, Türkiye Cumhuriyetinin yönetim şeklini değiştirecek ve vekilliğini yaptıkları büyük Türk Milletinin kaderini derinden etkileyecek böylesine önemli  bir konuda, mutlak olarak özgür iradeleri ile oy kullanabilmeleri gerekir. Bu da ancak; oylamanın sadece kağıt üzerinde değil, fiili olarak da gizliliğinin sağlanması ile mümkündür" açıklamasını yaptı. 

"Değişiklik, otoriter rejime geçiş sağlayacak"

İzmir Barosu'nun,  21  Ocak tarihinde, konusunda uzman olan katılımcılarla düzenleyeceği çalıştayda “Anayasa Değişikliği Paketini” ele alacaklarını ve işin esası ile olarak görüşlerini kamuyu ile paylaşacaklarını ifade eden Özcan, "Ancak konunun aciliyeti ve önemi karşısında Baromuz; Anayasa’nın ilk üç maddesinde ifadesini bulan ve dördüncü maddeyle koruma altına alınmış olan çerçeve kurucu ilkelerin tartışıldığı, bu güne değin oluşmuş olan siyasal birikimimizi yok sayarak parlamenter sistemden kopuşu öngören ve kişisel arzular etrafında şekillenen "Başkanlık" rejimine kapı açan bir dönüşüme karşı olduğumuzu açıklıkla söylemeliyiz. Böyle bir çalışmanın Türkiye’nin demokrasi ihtiyacına yönelik olduğunu söylemek kesinlikle mümkün olmayacaktır. Değişiklik, egemenliği tek bir elde toplanarak otoriter rejime geçişi sağlayacaktır. Herkese dokunan ancak kendisine dokunulamayan bir sistem öngörülmektedir. Bu sistemde; cumhurbaşkanı, bakanlıkları, devlet dairelerini, kamu kurumları kuracak, kaldıracak, görevlerini belirleyecek, atayacak, azledecek, soruşturma yapacak, disiplin işlerini düzenleyecek, ihale yapacak, parti genel başkanı olarak milletvekili listesi hazırlayabilecek, partisinin meclis grubu başkanı olabilecek, bu şekilde meclisi istediği gibi şekillendirme ve etkileme, meclisin oluşumuna müdahale edebilme, meclisi feshetme yetkisine sahip olacaktır. Yine, temel haklar hariç kararname çıkarma yetkisi ile yürütmeye ilişkin her konuda kanun etkisinde kararnameler çıkarabilecektir. Bu kararnameler, merkezi idare kapsamında bölgesel yönetim birimleri, bölgesel yapılar oluşturma imkânı verdiğinden federasyona geçiş mümkün olacaktır" diyerek endişelerini dile getirdi. 

"Hayati oylamada, gizlilik fiili olarak mutlaka sağlanmalıdır"

Anayasanın kurucu ilkeleri temelinde, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığını esas alan, parlamenter sisteme dayalı bir Anayasa yapımına tüm bilgi birikimleri ile katkı verebileceklerini belirten İizmir Barosu Başkanı Özcan, "Yargı bağımsızlığı kuşkusuz kuvvetler ayrılığının ve hukuk devletinin de zorunlu bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekten demokratik hukuk devleti­nin birincil koşulu kuvvetler ayrılığı ve denkliği ilkesi, yargının öncelikle yasama ve yürütme organına karşı bağımsızlığını içermektedir. Daha da önemlisi, demok­ratik bir hukuk devletinde, yasama ve yürütme organlarının yargı erki tarafından denetlenmesi, temel hak ve özgürlükler açısından en önemli güvenceyi oluştur­maktadır. Gerçekten bağımsız ve yansız bir yargısı olamayan bir ülkede, temel hak ve özgürlüklerin güvencede bulunduğundan ve hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Demokrasi, güçlü ve diri bir uygar  toplum ile yurttaşlık kültürünün egemen olduğu toplumlarda var olma ve gelişme olanağı bulmaktadır. Demokrasinin, totalitarizm, otoriterizm, mutlakıyet, diktatörlük ve otokrasiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığı, bu kurum ve kavramların çağrıştırdığı siyasal iklimde yaşama olanağı bulamadığını bir kez daha hatırlatmakta yarar vardır. Demokrasi varlığını, ancak hukuk devletlerinde sürdürebilecek bir yönetim biçimidir. Hukuk devletinin olmadığı bir coğrafyada demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Atatürk Devrimleri'nin alt yapısını oluşturan hukuk düzenimize karşı teokratik devlet düzeni özlemi içinde gelişen saldırılar ciddi tehlike oluşturmaktadır. Laik devlet ve Hukuk Devrimi ülkemizin onurudur. Cumhuriyetimiz ancak bu hoşgörü ve özgürlük düzeni içinde varlığını sürdürmek olanağına sahiptir. TBMM’ni, bu hayati oylamada gizliliğin fiili olarak da mutlaka sağlanması konusunda çalışmaya, tüm kamuoyunu da bu konunun takipçisi olmaya çağırmayı  milli bir görev olarak kabul etmiştir" diyerek sözlerini tamamladı.

 

 
Şairler ‘Attila İlhan’ anısına yarışıyor
 
İzmir’de kayıp 530 bin...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç kuşaklara kent tarihi ve kültürü aşılanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, genç kuşaklara kent tarihi ve kültürünü aşılamak ...
İZULAŞ’a 110 yeni otobüs daha
Otobüs filosunu yenilemeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZULAŞ ...
İzmir Tarım Fuarı'nın ana teması ''Genç Çiftçiler'' oldu
19-22 Ocak tarihleri arasında Fuar İzmir'de gerçekleştirilecek İzmir Tarım ...
 
İZSU, Çeşme'ye 193 km su şebekesi döşeyecek
İZSU Genel Müdürlüğü, 2017 yılı yatırım programına Çeşme'yi de aldı. Çeşme'ye ...
EBSO Başkanı Yorgancılar, "Bu oyunu hep birlikte bozabiliriz"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Ülkemiz ...
DTO Başkanı Öztürk, " Terör asla kazanamayacak"
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ...
 
Soğuk kış günlerinde sıcak bir dost eli
İzmir Büyükşehir Belediyesi, her yıl olduğu bu yıl da sahipsiz hayvanların ...
Konseyde Yılın Son Hamlesi: ‘Yerelde Kalkınma’
İzmir Kent Konseyi, İzmir’in yerelde kalkınma hedefiyle başlattığı stratejiyi ...
İzmir Barosu Yönetimi ve Baro İlçe Temsilcileri Buluştu
İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve Baro Yönetim Kurulu üyeleri ile ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER..."
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Alaçatı'nın Kuşları yok olmasın!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri