Halikarnas Balıkçısı adıyla bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı için düzenlenen anma töreni ve fotoğraf sergisine Balıkçı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan, torunları Joanne Aliye Noonan, Pervin Özdemir, Nebil Altınel, Lütfü Dağtaş, Ayşe Mayda ve Ece Saatçıoğlu da katılarak Halikarnas Balıkçısı adıyla bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı ile ilgili anıları İzmirlilerle paylaştı.
Etkinlikte Şef Mustafa Dalçam yönetiminde Bodrum Türküleri ve Deniz Şarkıları dinletisi sunuldu. Ayrıca Keman sanatçısı Arda Şimşekyay da küçük bir dinleti gerçekleştirdi.
Edebiyatın unutulmaz ismi Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 44’üncü yılı anma töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise konuşmasına ‘Merhaba’ diyerek başladı. Pekdaş, Halikarnas Balıkçısı’nın adına bir kültür merkezi ya da kütüphane sözü verdi.
“Giderek sanattan uzaklaştık”
Pekdaş, tüketim toplumunun insanı edebiyat ve sanat yaşamından uzaklaştırdığını eleştirerek, “Günümüzde maalesef Türkiye’de ne edebiyatı ne de sanatı ne tarihi zenginliğin değeri anlaşılmış değil. Biz bu değerlerden uzaklaşıp gündelik tüketim toplumu olmaktayız. Düşünmeden sadece karın doyurmakla mükellefmişiz gibi dayatılanı yaşamak zorundaymışız gibi bir ortam oluşturuldu. Oysa Halikarnas Balıkçısı, Atatürk hep bu coğrafyanın güzelliğini yaşadığımız coğrafyayı daha da güzelleştirmek gerektiğini çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak için çok çalışmak zorunda olduğumuzu anlattılar. Bunu bizlerin he zaman anlatmak gibi sorumluluğumuz var. Halikarnas Balıkçısı bize sadece edebiyatı değil, denizi, doğayı, güzelliği ve dostluğu öğretti. Kültür parkta yaratığı bahçe ile dünyanın her yerinden getirdiği ağaçlar ile gençleri bu bitki örtüsü ile tanışmayı ve doğayı korumayı öğretti. Mavi turları ile ülkemizin güzelliğini gösterdi. Onun adına bir kültür merkezi veya kütüphane olması lazım onu da gerçekleştireceğiz” dedi.
Anma etkinliği Mustafa Dalçam yönetimşnde yazarın sevdiği şarkıların seslendirilmesiyle son buldu.
Halikarnas Balıkçısı kimdir?
1890’da İstanbul’da doğan Halikarnas Balıkçısının asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Bodrum’un antik çağlardaki adı olan Halikarnasos’tan esinlenerek bu adı almıştır. Çocukluğu babasının görevi sebebiyle Atina’da geçmiştir. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebinde, ortaöğrenimini Robert Kolej’inde tamamladıktan sonra İngiltere’ye gitmiştir. Oxford Üniversitesinde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okuyan Cevat Şakir, üniversiteyi orada bitirmiş ve yurda dönmüştür. Çok çeşitli dergilerde yazıları ve karikatürleri yayınlanan sanatçı, asker kaçakları ile ilgili bir yazısından dolayı Bodrum’a sürülmüştür. 1,5 yıl Bodrum’da cezasını çekmiş ve İstanbul’a dönerek cezasının yarısını da burada tamamlamış olmasına rağmen yürekten bağlandığı Bodrum’a geri dönmüştür. Burada meyvecilik, süngercilik, balıkçılık, bahçıvanlık, turist rehberliği yapmış ve denizle ilgili eserler yazmıştır. 13 Ekim 1973’te İzmir’de yaşamını yitiren Halikarnas Balıkçısı’nın mezarı Bodrum’dadır.