Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Urla Yerleşkesi'nde ısınmada kullanılan fuel oil tankının vanasındaki arıza sızıntıya neden oldu. Dün akşam, buradan sızan yakıt, yağmur suyu tahliye kanalıyla, Urla'da teknelerin de bağlı bulunduğu iskeleye aktı. İlçe sakinlerinin ihbarıyla hem üniversite hem de özel bir firma temizleme çalışmalarına başladı. Yoğun yağmur nedeniyle sabah başlayan çalışmalarda, ilk olarak iskelenin giriş bölümünden yakıtın açık denize yayılmaması için solvent barlarla kapatıldı. Ayrıca su yüzeyine özel maddeden yapılmış olan petler atıldı. Barlar ve petlerin, deniz suyunu çekmediği sadece fuel oil gibi petrol ürünlerini çekmek için özel olarak yapıldığı belirtildi.
İskelede demirli bulunan 80 tekne de kirlilikten etkilendi. Teknelerin alt bölümleri yakıttan kirlendi. Üniversitenin teknelerin temizliği için sahipleriyle bağlantıya geçtiği öğrenildi. Temizlik çalışmalarını sürdüren şirketin Ege Bölge Koordinatörü Eymen Gök, çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini, en kısa sürede de denizi tamamen temizleyeceklerini ifade etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.
Urla Yelken Kulübü Başkanı Ümit Karapança, dün akşam saatlerinde olayı öğrendiklerinde bölgeye geldiklerini, hava şartlarından dolayı çalışmaların sabah saatlerinde başladığını belirterek, "Deniz suyunun soğuk olması nedeniyle kimyasal maddenin ayrışmasının geç olması bizim için avantaj. Yaklaşık bir aylık sürede denizin tamamen temizleneceğini düşünüyoruz. Kaba temizlik bir haftada bitecektir. Sevindirici olan, şu ana kadar balık ölümünün yaşanmaması" dedi.
Olayla ilgili gazetecilere açıklama yapan EÜ Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Sunlu, fakültelerine ait kazan dairesindeki yakıt tankındaki arıza nedeniyle sızıntı oluştuğunu belirtti. Sunlu, sızıntının yaklaşık 20 dakika sürdüğünü, hesaplamalarına göre 150 litre yakıtın denize aktığını dile getirerek, "Olaya anında müdahale ederek, deşarjı 20 dakika içinde kontrol altına alıp durdurduk. Daha sonra da gerekli mercilere haber vererek, deniz kirliliğinin önlenmesi için gerekli müdahaleleri anında yapmaya çalıştık." dedi.
Gerekli bütün önlemleri aldıklarını aktaran Sunlu, şunları kaydetti:
"Göründüğü gibi iskele limanının girişi tamamen bariyerle kapatılmış durumda. Bunun nedeni deniz üzerinde bulunan petrolün geniş alanlara yayılmasını ve dışarı çıkmasını engellemek. Üç günlük bir periyot içerisinde kalorifer yakıtının denize olan kirliliği tamamen ortadan kalkmış olacak."
Deniz canlılarının zarar görmediğini ileri süren Sunlu, "Su ürünleri açısından herhangi bir tehlike söz konusu değil. Tespitlerimiz şu an için herhangi bir balık ölümü ve kitle halinde su ürününe zarar verme gibi bir durumun söz konusu olmadığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
REKTÖR'DEN AÇIKLAMA
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptığı açıklamada, dün meydana gelen olayı "yakından takip ettiklerini" belirtti.
Sızıntının tanktaki teknik bir arıza nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiğini aktaran Budak, sızan fuel-oil miktarının 150 litre civarında olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Budak, "Kısa sürede müdahale ettik. Konuya ilişkin inceleme başlattık. Çalışmalar sürüyor." dedi.