Sanatçılar, cansız bir kadın mankeni, regl gören bir kadın olarak Alsancak’ın farklı sokaklarında sergileyerek kadınların sadece fiziksel şiddete değil, psikolojik de şiddet gördüğünü yansıttı.
Çalışma hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Melike Eğinlioğlu, “Parmağımız kesildiğinde yani vücudumuzdan herhangi bir şekilde kan akışı olduğunda utanmıyoruz. Bunu görmeye çok alışkınız çünkü ve varolduğu doğallığıyla kabul ediyoruz. Peki neden hemen hemen her kadının, her ay menstrual döngü ile vücudundan attığı, sağlıklı olmasını sağlayan kan söz konusu olduğu zaman, bu kandan utanıyoruz? Kavram kargaşasından yola çıkarak bu çalışmayı arkadaşlarımla birlikte hazırladık” dedi.
“Amaç utancı kırmak”
Çalışmalarını sosyal deney, ister sanat, ister sergi, ister aktivist gösterim olarak tanımlanabileceğini kaydeden Eğinoğlu, “Bizim için daha önemli olan kadınlardaki bu utancı kırmak, susmamalarını, göğüslerini gere gere ped almalarını, regl oldukları için kendilerini dışlamamalarını sağlamak. Şiddet gördüğümüzde hep yaptığımız gibi susup oturmaya, köşemize çekilip suçlu hissetmeye, bunun için kusurlu etiketi yemeye artık dur demek istiyoruz. Çünkü şiddetin bir çok yönü vardır. Bir tanesi de psikolojik şiddettir. Liseye giden bir öğrenci, regl kanı eteğine geçtiği için erkek arkadaşları tarafından küçük düşürülüyorsa bu psikolojik şiddettir ve etkisi fiziksel şiddetten daha derindir. Eğer bir kadın olarak kendi regl kanımızdan tiksinebiliyorsak, hatta regl olmuş cansız bir mankeni gördüğümüzde bile yüzümüz kızarıyor müdahale etmek istiyorsak, bunun sebebi o kanın pis olmasından değil, bu toplumda bir kadın olarak yerimizin ar, namus, güzellik ve görsellik ile bir tutuluyor olmasındandır” diye konuştu