Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>DUNYA
22 Mayıs 2019 Çarşamba - 09:33

“Dünya’daki biyolojik çeşitlilik artan hızla kayboluyor”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Dünya’daki biyolojik çeşitliliğin büyük risk altında olduğunu ve gün geçtikçe artan hızla kaybolduğunu söyledi.

“Dünya’daki biyolojik çeşitlilik artan hızla kayboluyor”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Dinçer Ayaz, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler tarafından biyoçeşitlilik konularının anlaşılmasını ve farkındalığını artırmak için 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü'nün ilan edildiğini ifade eden Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Biyoçeşitlilik yediğimiz yemek, içtiğimiz su ve aynı zamanda soluduğumuz havadır. Ülkemiz dahil birçok ülkede biyoçeşitliliğin önemi ve gerekliliğini hatırlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bizde Ege Üniversitesi olarak Ülkemiz Biyoçeşitliliğinin kayıt altına alınması, korunarak gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için farklı disiplinlerde yürütülen çalışmalarla destek olmaktayız” dedi.

Dünya’nın, geçmişten günümüze beş kez türlerin kitlesel yok oluşuna sahne olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “ Son yok oluş günümüzden 65 milyon yıl önce dinozorların ve diğer birçok türün kaybolduğu zamanlardı. Önceki dönemlerde kitlesel yok oluşlar ve ekosistem değişimleri, iklim ve atmosferin kimyasındaki küresel değişimler, asteroitler ve volkanizma üzerindeki etkiler tarafından yönlendirildi. Günümüzde, gezegendeki bir türün  insan  ve diğerleri arasındaki kaynaklar için rekabeti bir sonucu olan 6. toplu yok oluşun gerçekleşmesine şahit oluyoruz” diye konuştu.

Dünya’da biyolojik çeşitliliğinin büyük risk altında ve gün geçtikçe artan hızla kaybolduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Türlerin neslinin tükenmesi ve ekosistemlerin bozulması hızla ilerliyor ve hızlanıyor. Dünya geçmiş yok oluşlardan 100 ila 1000 kat daha hızlı bir şekilde türlerini kaybediyor. “Biyoçeşitlilik krizi”  yani türlerin hızla kaybedilmesi ve ekosistemlerin hızlı bir şekilde bozulması  muhtemelen küresel iklim değişikliğinden daha büyük bir tehdittir ve insanlığın Dünya üzerindeki sağlıklı ve istikrarlı geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.  

“Tarımsal ürün çeşitlerinin yüzde 90'ından fazlası kayboldu”

Son 100 yılda, tarımsal ürün çeşitlerinin yüzde 90'ından fazlasının kaybolduğunu söyleyen Prof. Dr. Dinçer Ayaz,  “Evcil hayvanların ırklarının yarısı kaybedildi ve dünyanın 17 ana balıkçılık alanının tümü şu anda sürdürülebilir sınırlarının altında veya üstünde avlanmaktadır. Yerel olarak çeşitlendirilmiş gıda üretim sistemleri, ilgili yerli, geleneksel ve yerel bilgiler dahil olmak üzere tehdit altındadır. Bu düşüşle birlikte, tarımsal biyolojik çeşitlilik yok olmakta, ayrıca geleneksel tıp ve yerel gıdalar hakkındaki temel bilgiler de yok olmaktadır. Çeşitli besinlerin kaybı, hastalıklar veya diyabet, obezite ve yetersiz beslenme gibi sağlık riski faktörleriyle doğrudan bağlantılıdır ve geleneksel ilaçların mevcudiyeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir” diye konuştu.

Bu yıl düzenlenecek Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü kutlamalarında, gıda ve sağlığın temeli olarak biyolojik çeşitliliğe odaklanıldığını ifade eden Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Tema, bilgi birikiminden yararlanmayı, gıda sistemlerimizin, beslenme ve sağlığımızın biyolojik çeşitlilik ve sağlıklı ekosistemlere bağımlılığı konusundaki farkındalığı yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu, ekosistemlerin restorasyonu, daha temiz su ve sıfır açlığın da dahil olduğu diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunurken, aynı zamanda Dünya'daki insan varlığı ve refahı için doğal sistemlerimizin sağladığı çeşitliliği de kutluyor. Birleşmiş Milletlerin bu yıl hazırlamış olduğu raporda, bireyden tüm ekosistemlere kadar biyolojik çeşitlilik insan sağlığı ve refahı için hayati öneme sahip olduğu vurgulanıyor. Biyoçeşitlilik yediğimiz yemek, içtiğimiz su ve aynı zamanda soluduğumuz havadır. Ülkemiz dahil birçok ülkede biyoçeşitliliğin önemi ve gerekliliğini hatırlatmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bizde Ege Üniversitesi olarak ülkemiz biyoçeşitliliğinin kayıt altına alınması, korunarak gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için farklı disiplinlerde yürütülen çalışmalarla destek olmaktayız” dedi.

 
Oy ve Ötesi gönüllü kayıtlarını açtı
 
Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı panelle anlatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komşudan İzmir'e dostluk ziyareti
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Yunanistan ve Türkiye Ülkeler ...
Zeytin Rotası tatlanıyor
İZTO ve THY işbirliğinde Japonya’nın büyük seyahat acentesi grubu KINKI ...
Bir yılda 5 trilyon plastik poşet tüketildi
Sadece 2018 yılında 5 trilyon plastik poşeti tüketildiği görülürken, bu ...
 
Küba dostları İzmir'de buluştu
İzmir'de José Martí Küba Dostluk Derneği'nin 'Büyük İnsanlık 60 Yaşında: ...
"Dünyaya insan sevgisini öğrettik"
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, "Medya ve Mülteciler Basın ...
Avrupalı ve Türk müteahhitler Çeşme’de buluştu
Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği 2018 yılı Sonbahar Konferansı ...
 
Üç Yeni Sakin Şehir Geliyor
Cittaslow (Sakin Şehir) Koordinasyon Kurulu Toplantısı 19-22 Eylül 2018 tarihleri arasında ...
Selami Şahin müzikali “Seninle Başım Dertte” Çeşme’ye geliyor
21 Temmuz’da görkemli bir gala ile ilk kez seyirci karşısına çıkan Bir ...
Festivalde kimler vardı?
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Ildır Kültür ve ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ADRESİ ŞİİR ŞAİR" REFİK DURBAŞ...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ÖĞRETMEN
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri