Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin düzenlediği geleneksel yemeğe, Çeşme Belediyesi Başkan Vekili Banu Ayhan, Millet İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Ekrem Oran, Türkiye Komünist Partisi Çeşme Belediye Başkan Adayı Serhat Göktoğan, Bağımsız Belediye Başkan Adayı Esen Fatma Kabadayı Whiting, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Ayşe Kırındı, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, MHP İlçe Başkanı Gazi Fildir, HDP İlçe Başkanı Mustafa Okçu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Buca Şubesi Başkan ve Ege Bölge Temsilcisi Yıldız Yılmaz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bornova Şubesi Başkanı Kamil Yücel, Pir Sultan Kültür Derneği Çiğli Şubesi Başkanı Cevat Okur, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önceki Ege Bölge Temsilcisi Kemal Yıldız, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Mahalle ve Muhtarlar Meclisi Başkanı Rasim Özgül, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, Çeşme Çorumlular Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, Doğu-Der Başkanı Abdullah Dokçu, Belediye Meclis Üyeleri Şakir Karadede, Abdullah Aküzüm ve Şerif Gün, Belediye Meclis Adayları, Mahalle Muhtarları, Muhtar Adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Geniş katılımlı yemekte bir konuşma yapan Çeşme Belediyesi Başkan Vekili Banu Ayhan, "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin düzenlediği birlik ve dayanışma yemeğinde sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Bizleri bir araya getiren derneğin değerli yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Çok sayıda siyasi parti yöneticileri ve Belediye Başkan adayları da aramızda. Herkese iyi eğlenceler ve güzel bir gece diliyorum" dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da yaptığı konuşmada, geleneksel yemeği her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yaptıklarını belirterek, "Amacının dışında bir gece olduğunu düşünerek, yemeğimizi ileri bir tarihe aldık. Çünkü 8 Mart, bizim inancımızdaki Kerbela gibi bir gündü. 8 Mart 1857'de katledilen kadın işçilerin anıldığı ve onların mücadelelerini anmak için, Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildiği bir gündü. Bu anlamlı günde eğlence yapmak bizi rahatsız etti. O nedenle yemeğimizi bugüne aldık" diyerek geleneksel yemeğin gününün değişme nedenini açıkladı.
"İnançlar yüzünden ötekileştirmeye ve katliama karşıyız"
Konuşmasında Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen katliamı da kınayan Mutlu, "Dünyanın bir ucunda bir katliam gerçekleşti. İnsanlar inançlarından dolayı ötekileştirilerek, 2 camiye silahlı saldırı düzenlendi ve çok sayıda insan katledildi. İnançları nedeniyle katledilen canlarımıza Hak'tan rahmet diliyoruz. Pir Sultan Derneği olarak, bu acıyı en iyi bilenlerdeniz . 'Sen benim gibi inanmıyorsun' diye 2 Temmuz 1993 günü 33 canımız katledildi. Biz, inançlar yüzünden ötekileştirilerek, 'Benim gibi inanmıyorsun, katlin vaciptir' diye, hangi din, hangi inanış, hangi ırk, hangi mezhep olursa olsun, bir ibadethanenin basılarak insanların katledilmesine tamamen karşıyız. Bizim inancımızda, insanın dini, dili ve rengi nedeniyle ayrımcılık olmaz. Herkese insan olarak bakılır. Bugün dünyanın öbür ucunda bir Kerbela yaşandı ve biz o katliamı yapanları lanetliyoruz. Yezit diye tabir ettiğimiz, o katillere 'lanet olsun' diyoruz" diye konuştu.
Birlik ve beraberlik görüntüsü veren geleneksel yemek, oyunlarla, halaylarla gecenin geç saatlerine kadar sürdü.