Çeşme'nin, 300 kilometrekarelik önemli bir turizm destinasyonu olduğunu vurgulayan Başkan Dalgıç, "Ben geçmiş dönemlerimde de planlamaya önem verdim. Koruma İmar Planları, gelişme planları, turizm planlarını 5 yıllık dönem içinde irdeledik. Yeni dönem için de hazırladık. Bu süreç içerisinde, Kale Koruma Planları, yeni turizm alanlarının planlanmasını hazırladık. Önümüzdeki dönem, Çeşme için yatırım dönemi olacak. Hem altyapı, hem de üst yapı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz, bölgemizin, korumacı turizm anlayışı ile gelişmesine önem veriyoruz. Çeşme'de pek fazla dikey yapılaşma göremezsiniz. Daha çok yatay yapılaşma vardır. Türkiye, bunun daha yeni yeni farkına varmaya başladı. Yatay büyüme ve yerel malzemeyle binaların yapılması için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem için de hazırlıklarımızı yaptık. Süreç içerisinde de bunları halkımızla paylaşacağız" diye konuştu.
"Çeşme'nin de, esnafın da ekonomik girdisi arttı"
Bölgenin sorunlarını da, çözümünü de bildiğini söyleyen Dalgıç, "Bu 5 yıllık süreç içerisinde, Çeşme'nin de, esnafımızın da ekonomik girdisi arttı. Çeşme'nin emlak değerlerine de bakarsanız, farklılığı göreceksiniz. Ayrıca turizmdeki gelirlerimiz de yükselmiştir. Türkiye'de, turizmde yaşanan sıkıntılara rağmen, Çeşme'de turizmde büyük sıkıntı yaşanmamıştır. Çeşme'nin cazibesi gittikçe büyüyor. Geçtiğimiz 4 yıllık dönem içerisinde, Çeşme'de çok önemli turistik otel yatırımları gerçekleşti. Bazıları da 2019 yaz sezonunda hizmete girecek. Bu da, Çeşme'de turizm potansiyelin giderek büyüdüğünü gösteriyor. Çeşme'nin en büyük gelir kaynağı turizm. Turizmin gelişmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye kaydetti.
"İçme suyu ve kanalizasyon yatırımı 5 yıl içinde tamamlanacak"
Altyapı yatırımları hakkında da bilgi veren Dalgıç, "Altyapı yatırımları, yasa gereği Büyükşehir Belediyesi'ndedir. Genel de vatandaşımız, 'Yine mi kazı var' diyor. Altyapıda kullanılan malzemelerin de bir ekonomik ömrü var. Zaman içerisinde yıpranacaktır. Yenilemek ve genişleyen bölgelere ilaveleri yapmak zorundasınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, Çeşme için çok ciddi altyapı yatırımı yapıyor. Su altyapısının birinci etabı bitti. Başlayan ikinci etabı için de 95 milyon lira harcanacak. Beş yıl içerisinde içme suyu ve kanalizasyon yatırımının tamamlanması planlandı" diye açıkladı.
"Toplu ulaşım yatırımını hangi nüfusa göre yapacaksını
Ulaşım sorunu ile ilgili soruya yanıt veren Başkan Dalgıç, "Çeşme'nin bir ucundan bir ucuna gitme mesafeniz, 20 dakikadır. Mevcut yol ağı olarak, Türkiye'nin en iyi ilçelerinden birisiyiz. Toplu taşıma ile ilgili bir sıkıntı vardır. Toplu taşımayı ikiye ayırıyoruz; birincisi vatandaşlarımızın ulaşımı, ikincisi çocuklarımızın okul ulaşımı. Biz, günde yaklaşık 2 bin öğrencimizi okullarına ulaştırıyoruz. Vatandaşların toplu ulaşımı, minibüslerle sağlanıyor. Yeterli mi diye sorulursa, tartışılır. Çeşme, kışın 42 bin nüfusa, yazın ise 1 milyonu aşan bir nüfusa sahip. Siz yatırımı hangi nüfusa göre yapacaksınız? Yaz nüfusuna göre planlama yaparsanız, batarsınız. 42 bin nüfusa göre planlarsanız, 4 ay taşımacılıkta sıkıntı yaşarsınız. Tabi bununla ilgili ara çözümler mümkün. Büyükşehirle bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Doğaldır ki, kentteki gibi 12 ay devam eden ulaşım ağı kurmak çok kolay değil" şeklinde konuştu.
"Havaalanı prestij açısından gerekli"
Alaçatı'da ihalesi tamamlanan havaalanı hakkındaki soruyu yanıtlayan Dalgıç, "Alaçatı'da havaalanı projesi 1994 yılında başlamıştı. O dönemde Mehmet Köstepen Ulaştırma Bakanı'ydı. Daha sonra proje sürüncemede kaldı. Bu proje, elbette milyonlarca insanı Çeşme'ye getirebilecek bir proje değil. Ama prestij anlamında baktığınız zaman, doğru bir proje. Bizim uzun zamandır planladığımız golf alanları ile gelişecek turizme ciddi katkı sağlayacaktır. Onun dışında, çok kısa bir sürede ulaşabileceğiniz bir havaalanı zaten var. Bu yeni havaalanı gerekli mi? Evet gerekli. Prestij açısından gerekli. Çeşme'nin marka değerini üç basamak arttırır. Ama milyonlarca turist getirecek dememiz mümkün değil. Bölgemiz için ciddi bir kazançtır" dedi.
Yeni dönemde uygulanacak projelerini açıkladı
Planlaması biten ve yeni dönemde uygulanacak olan projeler hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Dalgıç, "Bu dönem içerisinde Dalyan Mahallemiz'de bir sahil düzenlemesi yaptık. Şimdi de, Cumhuriyet Meydanı, Çeşme Kalesi'nin önü ve Kervansaray'ın önü ile ilgili ciddi bir projemiz var. Kale'nin ve tarihi Kervansaray'ın karşısı yeniden düzenlenecek. Cumhuriyet Meydanı'ndaki yeni kamulaştırdığımız binanın da restorasyonu yakın zamanda başlıyor. Ayrıca sahilimizde, insanların rahatlıkla denize girebilecekleri platformlar yapacağız. Bunun dışında Çeşme Marina'dan çıkıp, yürüyerek veya bisikletle, Dalyan'daki Ontur Otel'e kadar gidilebilecek, 4 kilometrelik bir alanda çalışma yapacağız. Bu hat üzerinde denize girilebilecek, spor yapılabilecek, yürüyüş yapılabilecek veya bisiklet sürülebilecek, tamamen taşıt trafiğine kapatılmış bir alan projemiz var. Bu sözü geçen seçimde vermiştim. Geç kalmasının bazı nedenleri var. Planlaması uzun sürdü. Planlama, sadece yapım ile ilgili iş değildir. Doğaldır ki, bir kaynak ayrılması gerekir. Aciliyeti olan işler oluyor. Onlara kaynak ayrılması gerekiyor. Yeni dönemde bu projeyi bitirmiş olacağız. Bu düzenlemelerle Çeşme Kalesi ve Kervansaray'ı denizle buluşturmuş olacağız. Ayrıca bu planlama kapsamında iki sanat galerisi yapılacak. Tarihi değeri olan belediye binamızı da boşaltacağız. Akarca Planları kapsamında ayrılan yere taşıyacağız. Boşalttığımız binayı da düzenleyerek, sanat amaçlı kullanacağız. Böylece Cumhuriyet Meydanımız, sanatla iç içe bir meydan olacak" diye açıkladı.
"Kışın kapalı kalan dükkan sayısı azaldı"
Nisan ayında Alaçatı Ot Festivali ile başlayan ve Kasım ayının ilk haftasındaki bisiklet etkinliğiyle sona eren süre içinde onlarca etkinlik yaptıklarını söyleyen Dalgıç, "Çeşme'de anlaşılamayan bir konu var; Çeşme'de sayfiye evlerinde yaz tatilini geçirenler ve konaklama tesislerinde tatil yapanlar var. 12 ay turizm mümkün değil. Nüfusa baktığınız zaman, büyük çoğunluk, yazlıkçılardan oluşuyor. Onların da Çeşme'de kalış süresi en fazla 4 aydır. Ama bizim Nisan ayında başlayan ve Kasım ayında sona eren etkinliklerimizde doluluk oranımız çok yüksek. 2014 yılında göreve başladığımızda, İnkılap Caddesi'ndeki çarşımızda, kış aylarında dükkanların büyük bölümü kapalıydı. 2015'ten sonra kapalı kalan dükkan sayısı oldukça azaldı. Dükkanların açık kalmasında etkinliklerimizin yarattığı hareketliliğin etkisi var. Tabi yaz ayları dışında bir milyon nüfusu bulabilmemiz mümkün değil. Öyle bir konaklama yapımız yok. Ama şunu da belirtmeliyim; Çeşme'de her yıl nitelikli yatak sayısı artıyor. Turizmde yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, Çeşme'de turistik yatırımlar hala devam ediyor. Üç yıl içerisinde 4-5 tane otel açıldı. 2019 yılında açılacak oteller var" diye açıkladı.
"Çeşme'nin 350 kilometrekaresinden 250 kilometrekaresi boş"
"Ben görevde olduğum sürece hiçbir konut alanı açmadım. Turizm alanları ile ilgili çalışmam var. Bir de geçmişten kalan planları devam ettirdim. Çeşme 300 kilometrekare bir alandır. 250 kilometrekaresi boş. 'Yapılaşma çok fazla' diyorlar ya, hayır. 250 kilometrekarenin boş olmasını, yapılansın diye söylemiyorum. Elimizde bu kadar büyük bir rezervimiz var. Doğru planlarla bunu hem ülke ekonomisine katkı koyacak durumda, hem de turizm anlamında, uluslararası düzeyde yarışabilecek bir yapı burası" diye kaydetti.
"Yunanlı komşularımıza birlikte festival teklifi yaptık"
9 Durak 9 Deneyim projesini hayata geçirerek, 9 bölgede etkinlik yaptıklarını belirten Başkan Dalgıç, "Geleneksel yaşam biçimimizi, yemeklerimiz, eğlencemiz, ve geleneklerimizi bu etkinliklerde yaşatıyoruz. Dalyan'da yaptığımız Aşk Festivali'nin gerçek bir konusu var. Bir Türk'ün Yunanlı bir kıza olan platonik aşkından esinlendik. Yunanlı komşularımıza, 'Bu festivali birlikte yapalım' dedik. 'Biz gelelim sizden kız isteyelim, düğünü de Dalyan Mahallesi'nde yaparız' dedik. Bunlar olabilecek şeyler. Zaten Sakız adası ile Çeşme arasında ciddi bir turizm hareketliliği var. Ayrıca Ovacık'ta yaptığımız Tarım ve Sakız Koyunu Festivali'ne de Yunanlı komşularımız iki yıldır davetlimiz olarak geliyorlar" diye ifade etti.
"Otopark yapmak için 12 bin metrekare alan yarattık"
Otopark sorunu hakkında da açıklama yapan Dalgıç, "Akarca dediğimiz bölgede planlama çalışmalarımız bitti. Orada 12 bin metrekarelik bir alanı otopark için ayırdık. Burada yapmayı planladığımız otoparktan Çeşme merkezine Shuttle ile vatandaşlarımızı taşımayı planlıyoruz. Projemiz devam ediyor. Alta inerek 2 kat yaptığınızda, 1500 civarında araç alacak otopark yapmış olursunuz. Tabi bu da otopark sorununu tamamen çözmeyecek. Çeşme gibi turizm bölgelerinde otopark sorununu çözmek kolay değil. Alan yaratmak gerekir. 12 bin metrekare alan yarattık. 40 bin metrekare yaratabilsek, 40 bin metrekareye yapacağız. Çeşme emsal değerleri çok yüksek. Alan açabilmek çok kolay değil. Çeşme öyle hızlı gelişiyor ki, artık 10 metre yol yetmez. Ev başına bir araç yeri yetmez" diye konuştu.
"30 ilçede de CHP kazanacak"
"Ben siyaseti, seçim dönemi içinde 2 ay yaparım. Rozetim yoktur. Hangi siyasal görüşten olursa olsun, herkese eşit davranırım. Herkes hizmetlerden ve yönetimden yararlanır. Yerel seçimlerde CHP'nin 30 ilçede de başarı kazanacağına inanıyorum. Çeşme'nin, İzmir'in bir ruhu var. Solun kalesi falan değil, bir yaşam biçimimiz var. Yaşam biçimimize, değerlerimize, gelenek, göreneklerimize, CHP'den daha fazla değer veren yapı yoktur. 30 ilçe de Cumhuriyet Halk Partisi'nin olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.