İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin temizlik hizmetlerine katkı sağlamak üzere 25.7 milyon liralık maliyetle 90 araç satın aldı. İzmir'in güney bölgesinden başlayan dağıtımlar Yarımada bölgesi ile devam etti. Güzelbahçe'de düzenlenen törende konuşan Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir ile ilçe belediyelerinin birlikte çalışıp birlikte üretmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin evsel atıkları daha hızlı ve sağlıklı toplanması için araç desteğini sürdürüyor. Temiz ve sağlıklı kent için ilçelere bugüne kadar çöp kamyonu ve yol süpürme araçlarından oluşan 149 adet temizlik aracı, 38 bin adet çöp konteyneri ve 1000 adet moloz konteyneri hibe eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, son olarak aldığı 90 temizlik aracının dağıtımına devam ediyor.
30 ilçe belediyesine hibe edilmek üzere 25 milyon 758 bin liralık maliyetle satın alınan araçların dağıtımına iki hafta önce İzmir'in güney bölgesinde bulunan Ödemiş, Tire, Kiraz, Selçuk, Beydağ, Kemalpaşa, Bayındır ve Torbalı ilçelerinden başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci tur dağıtımlara Yarımada bölgesindeki ilçelerle devam etti.
Menderes, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe'ye verilecek 24 araç için Güzelbahçe ilçesinde tören düzenlendi. Törene İzmir Milletvekili Ali Yiğit, CHP İl Başkanı Ali Asuman Güven, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, temizlik araçlarını kentin güney bölgesinden başlayarak 30 ilçeye dağıtmaya devam ettiklerini söyleyerek, “İki hafta önce Kemalpaşa’da, güney bölgesindeki ilçelerimize, şimdi de Güzelbahçe'de Yarımada bölgesine temizlik aracı veriyoruz. Hafta sonu da Dikili'de olacağız. İlçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi arasında hiç kimsenin yadsıyamayacağı organik bağ var. Et ile tırnak gibi.. Birbirimize bağlı ve bağımlıyız. Merkezi hükümetle yerel yönetimler de öyle. Bir projenin gerçekleşmesi için hepimizin katkısı gerekir. Bu katkı maddi olabileceği gibi, izin alma süreçlerinde imza ya da planlama katkısı da olabilir. Ama mutlaka birlikte çalışmamız, birlikte üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.
İzmir'i kimse tutamaz
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak alt yapı yatırımları kadar kentin kalkınmasından da kendilerini sorumlu tuttuklarını ve 13 yıldır bu doğrultuda çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yerelde kalkınma modeli, Türkiye'de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. Organize sanayi bölgelerinin alt yapı sorununu çözmeye çalışıyor, yatırımcı gelmesi için tanıtım faaliyetlerinde bulunuyoruz. TCDD ile birlikte Büyük Körfez Projesi ve İzmir Limanı'nın büyütülmesi projesini yürütüyoruz. Bu proje İzmir'in lojistik sektöründe sıçrama yapması için gerekli olan, dünyanın en önemli çevre projelerinden biri. Yine yıllardır ihmal edilen kırsalda yaptığımız çalışmalarla, tarım ve hayvancılığın İzmir'de yeniden filizlenmesini sağladık. Üretim arttı; pazarlama olanakları geliştirildi. Yaptığımız araştırmalarda kentimizin turizm ve hizmet sektörüyle asıl sıçramayı yapacağını, kentte istihdamın artacağını tespit ettik. Bu iki sektör çeşitlendirilir, başarılı bir şekilde alt yapısı tamamlanırsa, İzmir'i kimse tutamaz. Bu doğrultuda Büyükşehir'in olanakları ve öz kaynakları ile kredi kullanmadan Fuar İzmir'i hizmete aldık. Fuar İzmir şu anda, turizm ve hizmet sektöründeki daralmanın bir numaralı ilacıdır. Bu sektörün ayakta kalmasına çalışıyoruz. Fuar İzmir'i bir an için yok farz ettiğimizde, İzmir'de turizm ve hizmet sektörünün ne hale gelebileceğini bir düşünün. Merkezi hükümetle birlikte sağlık turizminde bir sıçrama yapmak için İncrialtı'nı planlıyoruz. Yarımada'nın, Gediz -Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarının kalkınması için stratejik planlar hazırladık. Elimizde her şeyimiz var. Bize düşen görev, bu ‘her şeyin’ tozunu silkeleyip, elini yüzünü toparlayıp insanlığa sunmak. Bunu hep birlikte başarmak z orundayız. Bizim en büyük sorumluluğumuz bu.”
Kenetlenme çağrısı
Yerelde kalkınma için yaptıkları en önemli çalışmalardan birinin de gençlere istihdam sağlayacak meslek fabrikası olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bugün içinde bulunduğumuz zor koşulara rağmen İzmir gelişmesini, ekonomik büyümesini sürdürüyorsa, bu İzmirli hemşehrilerimizin özverili çabalarının sonucudur. Birlik ve beraberliğimizi korumamız, kenetlenmemiz gerekir. Ülke olarak başımızdaki belaları defetmek, kalkınmamızı ve gelişmemizi sağlamak için sizleri birlik ve beraberliğe çağırıyorum” cünmleleriyle konuşmasını tamamladı.
Ayrım gözetmiyor
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, bir ilçe belediyesinin en büyük ihtiyaçlarından birinin çevre temizlik araçları olduğunu söyleyerek, “Büyükşehir belediye başkanımızı ‘baba’ olarak görüyor ve öyle seviyoruz. Bir ilçe belediye başkanının en çok ihtiyaç duyduğu şey hizmet aracı. İzmir Büyükşehir Belediyemiz daha önce de çevre temizlik aracı dağıtmıştı. İstediğiniz kadar proje yapın; şehrinizi temizleyemiyorsanız, ilçe belediyesi olarak görevinizi yapmamış oluyorsunuz. Büyükşehir Belediyemizin verdiği atık toplama aracı ile artık ev tadilatlarından çıkan atıkları mahallelerden kaldırımları bozmadan toplayabileceğiz. Bu projenin bir özelliği daha var. Bu proje bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz el ele tutuşmanın, birlikte olma nın, ayrıştırmadan yönetmenin örneklerinden biri. İlçe belediyelerine hizmet kalitesini artırmak için verilen bu araçlar 30 ilçeye ayrım gözetmeksizin dağıtılıyor. İlçe belediye başkanları adına Güzelbahçe'den bir kez daha Başkan Kocaoğlu'na minnettarlığımızı iletiyoruz. Birlikte çalışmanın onuru, gururu, mutluluğu içinde hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Temizlik aracı desteği 60 milyonu buldu
İlçe belediyelerinin çevre temizliğini daha sağlıklı ve hızlı yapabilmesi için satın alınan araçlar son teknolojiye sahip. Atık su çekmek ve temiz suyu ihtiyaçlı yerlere taşımak için kullanılan vidanjörler 3 ton temiz, 5 ton atık su kapasitesine sahip. Çöp konteynerlerini yıkamak için özel olarak dizayn edilen konteyner yıkama aracı, ilçe belediyelerine büyük kolaylık sağlayacak. Moloz konteyner araçları ise evlerden çıkan molozların taşınmasında kullanılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerine 2010 yılında 5 bin, 2014 yılında 13 bin, 2015 yılında da 20 bin olmak üzere 38 bin çöp konteyneri, 16.5 milyon liralık yatırımla 30 ilçeye 149 adet çöp kamyonu ve süpürme aracı ile 1000 adet moloz konteynırı hibe etmişti. 90 yeni temizlik aracı ile birlikte bug&uum l;ne kadar dağıtılan temizlik araçları ve konteynırların toplam maliyeti 59.8 milyon TL’yi buldu.