Mimar ve mühendisler, İzmir İmar Yönetmeliği'nin belediye meclisinde kabul edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlğı'na gönderileceği müjdeledi. Düzenlenen ikinci toplantıda da sektördeki 5 temel sorun masaya yatırılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, gayrimenkul sektörü için 6 maddelik yol haritasını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Tüm Serbest Çalışan Plancı, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun 40 üyesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili daire başkanları ve birim müdürleri katıldı. Grubun önderliğini İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi de olan İnşaat Mühendisi Levent Bendeş yaparken, sektör temsilcileri de belediye ile özel sektör arasındaki sıkıntıları paylaştı. Mevcuttaki sorunlarının çoğunun iyi niyet ve karşılıklı iletişimle dakikalar içinde çözülebileceğini belirten Bendeş, bunun için aynı masa etrafında buluşulması gerektiğini söyledi.
EN ÖNEMLİ 5 SORUNU ANLATTI
Mevcut İmar Yönetmeliği'nin çözüm üretmekten uzak olduğuna dikkat çeken Levent Bendeş, “Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaptığımız ilk toplantının ardından yeni bir imar yönetmeliğinin belediye meclisinde kabul edildiğini ve Valilik tarafından da onaylanarak Çevre ve Şehircilik Bkanlığı'na gönderildiğini öğrendik. Sayın Soyer'in toplantıda verdiği sözü yerine getirmiş olmasından büyük sevinç duyduk” dedi. Bendeş, sektörde yaşanan başkaca sorunlar olduğunu da vurgulayarak bunları, “İlçe belediyelerinin ruhsat verme süreçlerindeki uygulamalar, itfaiye ve yangın yönetmeliğindeki belirsizlikler, yapı denetim firmalarının uygulamadaki sıkıntıları, kentsel dönüşüm projelerinde karşılaşılan problemler” olarak sıraladı.
6 MADDELİK YOL HARİTASI
Platform üyelerini dinleyen ve sorunları not alan Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, amaçlarının, yaşanan engelleri kaldırmak olduğunun altını çizdi. Kısa vadede yapılması gerekenleri de 6 başlıkta açıklayan Şahin, “Yapı denetim firmalarını oldukça zor durumda bırakan uygulamalar için önümüzdeki hafta acilen bir toplantı yapacağız. Yine Temmuz ayında şehir plancıları ve harita mühendislerini biraraya getirip hem mesleki sorunları hem de kentin planlanmasını konuşacağız. Müteahhitler ve inşaat mühendislerinin kentsel dönüşüm projelerindeki problemleri içinse Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlğı'mıza hazırlanacak rapor iletilecek. Yine Temmuz ayı sonuna doğru imar yönetmeliğinin içeriğiyle ilgili yine mimar arkadaşlarımızla bir çalışma yapıp bu çalışmayı Çevre ve Şehircilik Daire Başkanlığımız bünyesinde tartışacağız. İlçe belediyelerinin farklı uygulamaları konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde sizlerle onları biraraya getireceğiz. Yine imar yönetmeliği kapsamında sayfiyelik bölgelerdeki uygulamalara yönelik farklı inşaat uygulamaları için imar yönetmeliğinde neler yapılabileceğini ele alacağız. Bundan sonraki toplantılarımız 'çalışma grupları' halinde devam edecek” ifadelerini kullandı.
'SAYFİYELİK' DEĞİŞİKLİK
Platform üyesi mimarlar Urla, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Foça gibi sayfiyelik konutların olduğu ilçelerde, kent merkezinde uygulanan yönetmeliğin geçerli olmasının sıkıntı yarattığını kaydetti. Yazlık ev olarak bilinen sayfiyelik konutlarda balkon, çatı terası, havuz gibi bölümlerin inşaat alanı hesabında daha farklı oranlarda temsil edilmesini isteyen mimarlar, “İzmir gibi yazlıkların yoğun olduğu bir kentte, sayfiyelik konutların kent merkezindeki işyeri veya çok katlı binalarla aynı kurallara sahip olmamalı” diye konuştu. Söz konusu talebi haklı bulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin de, "Sayfiyelik evlerde teras, çatı ve bodrum katları, balkon genişlikleri, havuz gibi konularda sanayi ve işyeri inşaatlarına göre farklı kurallar, oranlar getirilebilir" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM 'KAKS' SIKINTISI
Kentsel dönüşüm süreçlerinde KAKS olarak bilinen ve toplam net inşaat alanını belirten oranın yüzde 40 olduğunun altını çizen inşaat mühendisleri ve müteahhitler, “Bu oran özellikle eski yapıların dönüşümünde müteahhit firmaya avantaj sağlamadığı için onlar da bu tür dönüşüm ihalelerine çekinerek bakıyorlar. KAKS oranını değiştirilmesi ihale süreçlerini de cazip hale getirir” dedi. Suphi Şahin ise bu konuda ne yapılabileceklerini inceleyip, dönüşüm süreçlerini hızlandırmak istediklerini vurguladı.
İŞTE 6 MADDELİK YOL HARİTASI
1- Yapı denetim firmalarını zor durumda bırakan uygulamalara yönelik acil toplantı yapılacak.
2- Temmuz ayı içinde şehir plancıları ve harita mühendisleri biraraya gelip mesleki sorunlar ve kentin planlanmasını ele alınacak.
3- Müteahhitler ve inşaat mühendislerinin kentsel dönüşüm projelerindeki sıkıntıları hakkında rapor yazılıp Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlğı'na iletilecek.
4- İmar yönetmeliğinin iyileştirilmesine yönelik mimarlarla çalışma yapılıp, hazırlanacak taslak Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesinde tartışılacak.
5- İlçe belediyelerinin yapı denetim ve ruhsat süreçlerindeki farklı uygulamaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde platform üyeleriyle ilçe belediyelerinin ilgili birim yöneticileri biraraya gelecek.
6- İmar yönetmeliği kapsamında çok katlı binalar ile işletmelerden farklı olarak sayfiyelik bölgelerdeki inşaat uygulamaları masaya yatırılacak.
İLK SÖZ, İLK MÜJDE
Mayıs ayı sonunda Başkan Tunç Soyer ile ilk toplantısını yapan grup üyeleri, önceliklerinin imar sorunu olduğunu söyledi. Toplantıda katılımcıların çözüm önerilerini not eden Soyer, Haziran ayındaki konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Meclis üyeleri tarafından kabul edilen, İzmir Valiliği tarafından da 'Olur' verilen yönetmelik, Başkan Soyer'in toplantıda verdiği sözün ardından sektöre bir müjde olarak nitelendirildi. Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayının ardından yürürlüğe girecek.