Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin bahçesinde düzenlenen aşure törenine, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, Çorumlular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Alevi Dedesi Özdoğan Sağlam, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"Aşuredeki malzemelerin birlikteliği, yaşam felsefemiz olmalı"
Aşure töreninin açılışında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, aşure lokmasının hayırlı olmasını dileyerek, "Aşurenin içindeki bütünlüğün, kendi aramızda, Çeşmemizde, İzmirimizde, ülkemizde ve dünyamızda da olmasını diliyorum. Dünya kurulduğundan beri, insanlara zulmeden kişi ve topluluklar her zaman olmuştur. İnsanlar her zaman, adaletsizliğe, haksızlığa, eziyete maalesef maruz kalmıştır. Bu, yüzyıllarca devam etti. Buna karşı bize düşen görev; birlik, bütünlük içinde olmaktır. Birbirimize güvenmemiz, inanmamız gerekir. Kendi yaşantımızdaki özgürlükleri, olabildiğince savunmamız gerekir. Birbirimizle kucaklaşarak, eziyeti, adaletsizliği, haksızlığı engellemiş oluruz. Dünya öyle bir konum içinden geçiyor ki, doğaya, çevreye, insana, hayvana, her şeye zarar veriliyor. Bu nedenle hepimiz durup, düşünmek zorundayız. Hem ülkemizde, hem dünyamızda, bir tarafta tok yaşayan insanlar varken, diğer tarafta bir ekmek için mücadele eden ve ölen insanlar var. Aşurenin içeriğine baktığımız zaman, içindeki malzeme çeşitliliği ve birlikteliği, bizlerin yaşam felsefesi olması gerekir" diye konuştu.
"İçimizdeki Hüseyin'i diri tutmalıyız"
Törende, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da bir konuşma yaparak, "Aleviler, 12 günlük orucun sonunda aşure hazırlarlar ve bu aşureyi bütün insanlığın lokması olarak düşünürler. Aşure, bu toprakların en güzel temsil edildiği, anlatıldığı bir yiyecektir. Aşure dışında, fasulye ve nohuta şeker katınca bu lezzeti alamazsınız. Bu topraklarda yaşayan halklar da, alevisi, sünnisi, Kürd'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, hepsi bu toprağın aşuresi, lokması, birliği, dirliği demektir. Yaklaşık 1400 yıl önce, Şah Hüseyin Kerbela'da katledildiğinde, o günden bugüne kadar, insanlığın katledildiği, yok edildiği bir zaman geçti. Biz hep deriz ki; 'Lanet olsun Yezid'e'. Yezid, 1400 yıl önce bir katliam yapmış. Biz hep onu, Ehl-i Beyt'i katleden kişi olarak biliyoruz. Fakat, Şah Hüseyin'in duruşu, insanlığa bakış açısı ve insanlığa verdiği değer daha farklı. Bugünün Yezid'leri, hala daha katliamlar yapmakta ve biz, geçmişteki Yezid'e hala daha beddua etmekteyiz. Bizler, öncelikle kendi içimizdeki Yezid'i öldürüp, sonra içimizdeki Şah Hüseyin'i diriltip, mücadelemizi sonuna kadar götürmemiz gerekir. Günümüzde sadece Aleviliğe değil, ülkemizde ve bütün dünyada insanlara, belirli bölgelerde zulüm, katliam yapılmakta, Kerbelalar yaşatılmaktadır. Bizler, Kerbelaların yaşanmaması için içimizdeki Hüseyin'i diri tutup, dümdüz olup, hiçbir şeye boyun eğmeden mücadele ederek, zamanın Yezid'lerini sindirerek, bu dünyanın daha güzel yaşanacak bir yer olduğunu göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından derneğin kursiyerleri, saz çalıp, türküler seslendirdiler. Aşure töreninde gerçekleştirilen semah gösterisi de ilgi ile izlendi.
Törenin son bölümünde ise, üzerinde nar taneleriyle "Ya Hak" yazılan aşure kazanı tören alanına getirildi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu ve vatandaşlar aşure kazanı başında toplanarak, parmaklarını kazana dokundurdular. Alevi dedesi Özdoğan Sağlam ise kazanın başında aşure duasını okudu.
Aşure duasının okunmasının ardından da törene katılanlara bir ton aşure dağıtıldı.