İzmir Ticaret Odası (İZTO) 34. Güvenlik Temizlik ve Destek Faaliyetler Grubu Meslek Komitesi Başkanı, İZTO Meclis Üyesi ve Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, kamuoyunda “Taşerona kadro” düzenlemesi olarak bilinen alt işverenlere bağlı olarak kamu kurumlarında çalışan işçilerin kamu kadrosuna alınmasıyla ilgili yasaya yönelik eleştirilerde bulundu. Arıkan, “Yasa bu haliyle hem işverenleri, hem kamu kurumlarını hem de çalışanları mağdur eder” dedi.
Yasa kapsamında en büyük mağduriyeti alt işveren firmaların yaşadığını belirten Arıkan, “Bu yasa ne yazık ki bileşenlerin görüşleri sorulmadan, eleştiriler dikkate alınıp düzenlemeler gerçekleştirilmeden eksik bir şekilde çıktı. Yasanın acilen geri çekilerek düzenlenmesi ve hem çalışanın hem firmaların mağduriyetinin önlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda ilk aşamada firmalara yasanın öngördüğü ödemeler acilen yapılmalı. Bugüne kadar alınan sözleşme vergilerinin firmalara iade edilmesi de büyük önem arz ediyor. Firmaların geçmiş dönemlerde kamuya hizmet sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği demirbaş harcamalarının da devlet tarafından karşılanması gerekiyor” dedi.
Herkes mağdur olur
Yasanın çalışanlar ve kamu kurumları adına da mağduriyet yaratacağını belirten Arıkan, “Örneğin emekli olan çalışanların kadroya alınmaması çok büyük mağduriyetler yaratacak. Bu madde şu an kamuda taşeron olarak çalışan kişilerin en az yüzde 15’ini etkiliyor. Oysa bizler bu personellerin iş hayatına kazandırılması konusunda cesaretlendiriliyorduk. Şimdi bu çalışanlar ne olacak? Ek olarak ortaya çıkan sulh sözleşmesi de çalışanlar açısından büyük sakıncalar içeriyor. Çalışanlardan bugüne kadar biriken tüm haklarından vazgeçmeleri isteniyor. Bu da işçi hakları açısından çok sakıncalı bir madde. Ayrıca yasa bu haliyle uygulanırsa kamuda da çok büyük bir zarar oluşacak. Bugün kamuda çalışanlar için ödenen SGK primi bile her ay 1 milyar liranın üzerinde. Bu çalışanlar kamuda istihdam edildiğinde devlet bu gelirini kaybedeceği gibi, bu yük çalışanların bağlı bulunduğu kurumların yani devletin sırtına binecek” diye konuştu.
Arıkan, yasanın geri çekilerek sektör temsilcilerinin de üzerinde uzlaşma sağlayacağı bir model geliştirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.