İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen Uluslararası İzmir Alevilik Bektaşilik Günleri kapsamında yabancı bilim insanları, Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden Alevi toplumunun temsilcileri ve siyasetçiler bu akşam Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki yemekte bir araya geldi. Gecenin açılış konuşmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya yaptı. Kaya, ayrımcılık nedeniyle Alevilerin Türkiye’de baskıya ve haksızlığa uğradığını dile getirerek “Alevilik inancının ayakta kalması devletin asli görevidir. Aleviler toplumun tüm unsurları gibi cumhuriyetin bekçileri değil, temel taşlarıdır" diye konuştu.
Merkezi uygulamalar değişmeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise yaptığı konuşmada Alevilerin, kendi kültürlerini yaşatmak için cemevlerinin yasal statüsünden din ve inanç özgürlüğüne, eğitimdeki ayrımcı politikalardan kamusal alanda kendi kimlikleriyle var olamamasına kadar pek çok konuda merkezi uygulamaların değişmesini istediklerini vurguladı. Özuslu, “Alevi toplumu sadece kendi kimliğinin mücadelesini değil, öğretisi ve felsefesiyle aynı zamanda ülkemizdeki tüm ayrımcılıklara, ötekileştirilmeye çalışılan kimliklerin de mücadelesine ortak oluyor” diye konuştu. Alevilik öğretisinin, barışın, eşitliğin, adaletin ve kardeşliğin formülü olduğunu ifade eden Özuslu sözlerine şöyle devam etti: “Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Alevilerin kültürlerini, ritüellerini yaşatması ve öğretilerini devam ettirmesi noktasında güçlü bir iradeye sahibiz. İzmir’de her bir vatandaşımızın kendi kimliğiyle özgür, eşit ve adil bir biçimde yaşaması için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz.”
Uluslararası Alevilik Bektaşilik Günleri kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Alevi Ritüelleri Sempozyumu 14 Aralık’ta sona erecek. 14 Aralık Cumartesi 19.30’da “Aşkla Semah Dönenler” başlıklı bir etkinlik düzenlenecek. 15 Aralık Pazar 19.30’da ise Sabahat Akkiraz ile İran’ın Tebriz kentinden gelen Grup Müştak birlikte konser verecek. Etkinliklere Türkiye'nin yanı sıra Kanada, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan, İran ve Macaristan’dan bilim insanları ve müzik toplulukları da katılıyor.