Ege Denizi'nde Urla açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen peş peşe sarsıntılar kentte büyük panik yarattı.
Depremin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den önemli açıklamalar geldi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaşanan depremin İzmir’i daha çok etkileme potansiyeline sahip Tuzla ve Seferihisar faylarının gerilmesine sebep olacağını ve İzmir için depreme hazırlık çalışmalarının hızlanması gerektiğini söyledi.
Sözbilir; "Bu deprem 30 Ekim’de Samos gerçekleşen depremin olduğu yerin hemen batısında 50 km uzağında. Samos Depremi adanın kuzeyinde denizde Samos fayında gerçekleşmişti. Bu da denizde gerçekleşen bir deprem. Bu sefer İkaria Adası’nın hemen kuzeybatısındaki bir fay kırıldı. Denizin altında olan bir fay bu! Bu depremi üreten fayın potansiyeli daha yüksek... Normalde 6.8’e varan deprem üretme potansiyeli var. Tabi bizim fayın türü çıktı ortaya... Doğu-Batı uzantılı ve kuzeye doğru eğimli bir fay bu kırılan fay... Yani kuzeye doğru eğimli olduğu için İzmir’e doğru eğimli bir fay bu... Gelecekte 6,8’lik bir deprem üretirse tekrar Çeşme’nin güney kıyılarını Alaçatı taraflarını Tsunami tehlikesi altına sokabilir.
HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM
Sözbilir sözlerini, "Samos ve İkaria faylarının arasında kuzeydoğu uzanımlı faylar var yani bizim Tuzla ve Seferihisar faylarının üzerinde bu deprem gerilim yaratmış oldu. Bu faylar İzmir’i daha çok etkileyebilecek faylar. Bizim İzmir olarak depreme hazırlık manasında bir çok çalışmayı öne çekmemimiz gerektiriyor" diyerek tamamladı.