19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için ilk resmi tören Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Saat 09.30’da Çeşme İlçe Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nün Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Törenin hemen ardından ise kortej halinde yürünerek Amfi Tiyatro’da törenlere devam edilecek.
Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saat 10.15’de Çeşme Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Nuri Büyükateş, günün anlam ve önemini anlatan konuşmasını gerçekleştirecek. Gençlik adına bir öğrencinin konuşmasının ardından Jimnastik spor gösterileri gerçekleştirilecek. Eşli dans gösterisinin ardından ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüller verilecek. İstiklal Mücadelesi ve Gençlik Korosu gösterisinin ardından resmi törenler tamamlanmış olacak.
-STK'LARDAN 19 MAYIS ÇIKARMASI-
Çeşme Atatürkçü Düşünce Derneği, Çeşme Denizciler Derneği ve Sarı Zeybek Halk Oyunları Derneği’nin 19 Mayıs’ın 100. Yılı için hazırladığı özel etkinlik ise saat 21.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının canlandırılacağı o anlar vatandaşları 100 yıl öncesine götürecek. Cumhuriyet Meydanı’nda 40 kişilik dans grubunun Vals gösterisinin ardından Atatürk’ün son Zeybek oynayışı canlandırılacak.
-ÇEŞME BELEDİYESİ’NDEN FENER ALAYI-
Etkinlikler kapsamında Çeşme Belediyesi organizasyonunda Fener Alayı yürüyüşü gerçekleştirilecek. 16 Eylül Parkı’nda saat 21.00’de başlayacak yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 22.00’de Ferhat Göçer konseri ile son bulacak.
Etkinlikler öncesinde Gündem Çeşme’ye bir açıklama yapan Çeşme Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mehmet Bilgiç, “19 Mayıs 1919 tarihinin Türk ulusu ve Cumhuriyet için çok önemli bir tarih. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mayıs 1919’da verdiği kararla Kurtuluş Mücadele’sinin, Anadolu’da başlamasıyla ilgi çok önemli bir kararı uygulamaya koydu. 100 yıl önce bugün Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan Samsun’a doğru; yani Milli Mücadele’nin şekilleneceği kente doğru harekete geçti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bir ulusu yoktan var etti. İnsanların özgürce, demokrasiyle yaşamasını isteyen bir liderdi. Buradaki anlam şu: ‘Gençlere güveniyorum, benim Cumhuriyetime, Cumhuriyetin ilkelerine sahip çıkacaklar’ diyerek 100 yıl önce ulusumuzun yılmaz mücadelesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve kahraman Mehmetçiğimizin azmi ve kararlılığıyla verilen Milli Mücadele’nin başladığı tarih olan 19 Mayıs etkinlikleri kutlama törenlerinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dİyerek 19 Mayıs'ın 100. Yılı önemine vurgu yaptı.