Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bir bölge televizyonunda konuk olduğu canlı yayın programında, ilçede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Dalgıç, Lady Tuna gemi kazasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çeşme, ülkemiz için çok önemli bir destinasyon. Maalesef 18 Aralık tarihinde bir talihsizlik yaşadık. Bir şansımız, havaların soğuk olmasıydı. Fuel-Oil donuk vaziyette kıyılara ulaştı. Çok ciddi bir çalışma geçkleştirildi. Ama geç kalındı. 24 Aralığa kadar yakıtın boşaltılamaması, bariyer sisteminin olmaması yüzünden geç kalındı. Gerence sert bir rüzgardır. Çalışmayı engelledi. İlk günden beri hem belediye hem de Çevre Bakanlığının lisans verdiği bir firma çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda da ekipler her taşı, kaya parçasını temizliyor. Atıklar en ufak parçasına kadar toplanıyor. Sezonda denizimizi hep beraber kullanacağız” dedi.
Dalgıç, ddaha önce bu tür bir olay yaşamadıklarını dile getirerek, “Yaşanan kirlilik sonrası algıyayabilmem kolay olmadı. Yaşamadığımız bir olaydı. Bir gemide ne kadar yakıt olabileceğini bilemedik. 6-7- günlük sürede yakıt çekilebilseydi kirlilik daha az olacaktı. Hem bakanlık hem de il müdürlüüğü ile toplantılar yaptık. İç körfez ve Dalyan mahallesine kadar devam eden bölgeyi koruma altına almaya çalışıyoruz. Karaya turan geminin rotası o değil. Gemi orada ne arıyordu? Cevaplanması gereken bir çok soru var. Bundan snra oluşabilecek zarar için belediye olarak biz de hukuki yollara başvuracağız. Balıkçı arkadaşımızdan, otelcisine kadar herkesin zararı rapor hailne getiriliyor. Bu olay sonrası çok ilginçtir, maalesef hiç kimseyi yanımızda görmedik. Toplum, çevre konusunda duyarlı olmalı. Bu bir çevre felaketi. Şu anda görünürde bir hasarımız yok! Belki 2016 yılının çok üzüntülü geçmesinden dolayı insanları aramızda göremedik” diye konuştu.
Muhittin Dalgıç, 2017 yılında, yerli turist sayısında artış olacağını düşündüğünü ifade ederek, “2017 sezonunda yaşanan bu kirlilik çalışmaları tamamlanmış olacak. Rezervasyonlarda Çeşme’nin bir sıkıntısı yok! Kirliliğin olduğu bölgede biz de bir araştırma yapacağız. Dalgıç arkadaşlarımızla denizin altına dalacağız ve kontrol edeceğiz.
Çeşme’de kar gördüklerini de sözlerine ekleyen Muhittin Dalgıç, “ Çeşme’de uzun yıllar sonra kar gördük. İş makinalarımız tuzlama yaptı. Biraz garip ama kar çalışması gerçekleştirdik. Artık öyle bir çağda yaşıyoruz ki, 24 saatte 187 kg yağmuru gördük. Afetle oyun olmaz, afetle siyaset de yapılmaz. Bunları siyasette kullanamazsınız. Çeşme’de enginar don nedeniyle nisan ayına kadar olmayacak. Bunlar doğanın getirdiği olaylardır.
Çeşme’nin İzmir’in ana su şebekesine bağlanma çalışmalarının devam ettiğiini açıklayan Dalgıç, sözleriini şöyle tamamladı:
“ İzmir Büyükşehir Belediyesi su konusunda gerekli çalışmaları yapıyor. Ağaçlandırma çalışmaları bile Çeşme’ye çok farklı bir hava getirecektir. Ayrıca Çeşme’nin yönetimsel bir melekesi var. Daha önceki belediye başkanlığı dönemimde üç yıl planlamalarla uğraştık. Çeşme’de de aynısını yapıyoruz. Devam eden planlar haricinde konuta yer açmam. Buraya gelen yatırımcıların önü açılması gereekiyor. Emlak fiyatlarını yüksek göstermek yatırımcıyı kaçırır. Turizm öylebir sektör ki, çok büyük bir aile. Bizler Çeşme’de planlarımızı turizm anlamında doğru yaptığımıza inanıyoruz. Yaptığımız planlar herkese açıktır. Muhittin Dalgıç olarak hiçbir alana fazla kat vermedim, vermem de. Yeşil değiştirilmez. Bunu yapmam, yaptırmam. Başka insanlar da yaptırmaz. Çeşme’de koruma imar planları üzerinde çalışıyoruz. Hiçbir kişi veya kuruma ayrıcalık yapmayacağız. Göreve geldiğimiz günden beri söylediğimiz bir olay var. ‘ 9 Blge 9 Deneyim’ adı altında 9 marka yaratalım ve Ççeşme rüzgarı altında uçuralım istedik. Reisdere ve Çiftlik mahallesi’nde etkinlik gerçekleştiremedik ama yapacağız. Çok etkinlikten ziyade içi dolu etkinliklerimize devam edeceğiz. İnşallah hepsi uzun ömürlü olur. 2016 çok sıkıntılı geçti ve birçok etkinliğimizi iptal etmek zorunda kaldık. Umarım bunu 2017’de yaşamayız. Turizm Bakanlığı’nın bu dönemde çok daha aktif çalışması gerekiyor. Bu kötü sezonda turizmciler adına tedbir almaları gerekiyordu. Ama bunu göremedik. Şimdi 26 Ocak’ta EMİTT Fuarına katılıyoruz. Burada yeni bağlantılar için çalışacağız. Ben h,çbir zaman umudumu kaybetmiyorum. Bizim coğrafyamız, değerlerimiz dünyada örnek olarak gösterilir. 15 dakikada başka bir ülkedesin. Cennet bir coğrafyada yaşıyoruz.”