Demir, Haber Çeşme'ye yaptığı açıklamada, Çeşme için her kesimle uyum içerisinde çalışacaklarını söyleyerek, “Katılımı yüksek, saygı, sevgi ve sinerjinin bol olduğu bir genel kurul yaptık. Çeşme’nin gelişimi ve değişimine değer katacak yeni ve heyecanlı bir kadroyla bu görevi üstlendik. Tabii ki, 26 yıl önce bu ışığı yakan, kesintisiz ve limitsiz enerjisiyle Çeşme turizmine projektör olan, eski başkanımıza ve beraberinde çalışan yönetim kurullarına sonsuz teşekkür ediyoruz. Öncelikli olarak, herkesle iletişim halinde olacağız. ÇEŞTOB olarak bizler, Çeşme’nin dünyadaki sayılı turizm destinasyonlarından biri olması için aralıksız olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. ÇEŞTOB'tan sürekli bir şeyler isteniyor. Bu da ÇEŞTOB'un ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Çünkü güçlü olandan bir şeyler talep edersin. Verecek bir şeyi olmayanın kimse kapısını çalmaz. Biz, ÇEŞTOB'un gücüne güç katmak için Yönetim Kurulumuz ile birlikte bu göreve geldik" diye konuştu.
“Öncelikli hedefimiz iletişim olacak”
ÇEŞTOB olarak öncelikli hedeflerinin iletişim olduğunu açıklayan Yakup Demir, "Herkes ile iletişim kuracağız. Basınla, belediyemizle, resmi kurumlarla, derneklerimizle, Ticaret Odamızla, Esnaf Odamızla, Büyükşehir Belediyemizle iletişim halinde olacağız. Hatta Çeşme için yararlı olacaksa, tüm siyasi partilerimizin de kapılarını çalıp, Çeşme için sinerji bekleyeceğiz. Her türlü destek için iletişim kanalımızı en yüksek seviyede tutacağız. Otellerimizde misafir memnuniyeti için hangi hassasiyette çalışıyorsak, üyelerimizle ve Çeşme’de misafir ettiğimiz konuklara da aynı hassasiyette olacağız. Yani, ÇEŞTOB’un eş anlamı ‘iletişim’ olacak . Çeşme sokaklarında dolaşırken, esnafımıza da uğrayarak, Çeşme hakkındaki düşüncelerini ve isteklerini soracağız. O düşünce ve istekler, bizler için yol gösterici olacak" diyerek öncelikli hedeflerini anlattı.
"Alaçatı'nın dünya mirası listesine girmesi gerekir "
Çeşme'nin bir bayram tatilinde 700-800 bin kişiyi ağırlamasının önemine dikkat çeken ÇEŞTOB Başkanı Demir, "Özellikle Alaçatı'nın gelişiminde, değişiminde, markalaşmasında Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç'ın çok büyük bir katkısı var. Alaçatı'nın değişim temellerini Remzi Özen atmıştı. Muhittin Dalgıç başkanımızda o temelleri çok iyi kullanarak, Alaçatı'yı yüzbinlerce kişinin gezip dolaştığı bir değer haline getirdi. İşler doğru gidiyorsa, çok fazla müdahale etmezsin. Kendi halinde, en doğru yolda ilerler. Alaçatı'nın başlangıcında yapılanlar doğruydu. Alaçatı sokaklarının dizaynı, konsepti, koruma planları, restorasyonlar, antik çağın izleriyle gelişti, güzelleşti. Başkanımız Muhittin Dalgıç, doğrunun üzerine doğrular koyarak inşa etti. Başkanın sokaklarda kazma, kürekle çalışmasına gerek yok. Önemli olan o ruha hizmet edenlere izin vermek, önünde kaya olmamak. Geçtiğimiz hafta önemli bir yabancı misafirimizi Alaçatı sokaklarında gezdirdim, ağırladım. O kadar hayran kaldı ki dönüş yolunda tekrar gelmeyi ve Alaçatılı olmayı konuştu. Gezip görmeyi çok seven bir turizmciyim. 5 kıtada 60-70 ülkeyi gezip gördüm. Dünya mirası listesinde yer alan Alaçatı’ya benzer çok destinasyonları inceledim. Abartmıyorum, bir yarışma olsa Alaçatı ilk üçe girecek güçte. Alaçatı'nın muhakkak dünya mirası listesine girmesi gerekir. Bu konuda hepimiz yoğun çalışmamız gerekir.
"Çeşme, çok hızlı gelişti"
Çeşme'nin güzel bir destinasyon olduğunu ve tanıtmanın da çok zor olmadığını ifade eden Demir, "Çeşme, hak ettiği yere çok hızlı ulaştı. Beş yıl öncesine bakarsanız, yaşanan değişimi ve tanıtımın gücünü görürsünüz. Beş yıl önce Çeşme ve Alaçatı'yı 100 bin kişi ziyaret ediyordu. Turizmin en dip yaptığı son iki yılda bile bu rakamı beşe katladı. Örneğin yalnızca Şeker bayramında Çeşme’nin ziyaretçi sayısı 700 binlere ulaştı. . Üç günlük tatilde bu kadar insanın Çeşme'ye gelmesi, Çeşme'nin gücünü gösteriyor. Avrupa'nın birçok önemli destinasyonunda bile bu rakamlara ancak bir yılda ulaşılıyor. Örneğin Dünya’ca tanınan ve her seyyahın illa da görmek istediği Santorini'nin, Mikanos'un yıllık ziyaretçi sayısı 1,5 -2 milyon civarlarında. Özellikle günübirlik ziyaretçilerimizle Çeşme büyük bir çekim gücü oluşturuyor. Önemli olan bunu kalıcı kılmak. Çeşme'ye gelen tatilciler, en az üç gün kalarak, Çeşme'nin sokaklarından, lezzetlerinden, Mavi Bayraklı plajlarından, Çeşme'nin güzelliklerinden faydalanmalı. Çeşme'nin güzelliklerini yaşayanlar, tekrar geleceklerdir. Çeşme'nin yeniden gelen misafir sayısı yüzde 80 civarındadır. Hiçbir destinasyonda bu kadar tekrar eden rakamı bulamayız. . Çeşme, bu derece güçlü ve küçümsenmeyecek bir destinasyon. Çeşme'de bardağın dolu yanına ne yazık ki bakamıyoruz. Eksiklikler olabilir. Artık Çeşme’nin önüne yeni büyüme hedefleri koymayalım. Öncelik, yakalanan hedeflerde gelişmek olmalı ve özellikle altyapıdaki eksiklerimizi bu gelişime entegre etmemiz lazım.
"Çeşme, Ege konseptiyle yürümeli"
En çok turist çeken ülkelere baktığımızda örneğin, İtalya, İspanya 'Yunanistan ‘da kapasite dağılımının yüzde 80'inin 1-3 yıldız ve butik oteller, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise her nedense daha çok 5 yıldızlı otel yarışı var.. Dünya Turizm Örgütü, 'Artık 5 yıldızlı otel yapmayın” diyor. Daha çok lokal otelciliği traditional hizmeti tavsiye etmekte. Bu sebeple, son yıllarda tatil bölgelerinde zincir otel markalarında azalma başladı. Veya bu markalar bölge kültürüne uygun standartlarda hizmet verme standardı geliştirmeye başladı. Netice olarak Alaçatı’daki gelişim ve değişimin doğru yönde olduğunu doğrulamış oluyoruz. Çeşme, Ege konseptiyle ve antik çağın değerleriyle gelişmeli. Yunan adaları bunu çok iyi yapıyor. Çeşme'de de bölgemize özgü yapıyı koruyarak ilerlemeliyiz. , Yunan adalarını gezmeye gidenler, bir kez görmek için giderler. Orada bulduklarını Çeşme'de de bulurlarsa, tercihleri Çeşme olur. Hizmet kalitemizi, Ege'nin renklerine ve tarihi değerlerine sahip çıkarak geliştirmemiz gerekir" dedi.
"Alaçatı havaalanı verimli kullanılmazsa, o pistlerde ot biter "
Alaçatı'ya yapılacak olan havaalanı ile ilgili görüşlerini de açıklayan Yakup Demir, "Aslında Çeşme'nin önceliği havaalanı değil. Bence İzmir'deki Adnan Menderes Havaalanı tam kapasite ile çalışmazken, Çeşme'ye havaalanı yapılması öncelikli bir yatırım değil. İzmir'in tam olarak uluslararası uçuşlara açılması gerekir. Ben realist düşünen biriyim. İzmir'deki havalimanı tam kapasite ile çalışırsa, ihtiyaç hissedilirse Çeşme'ye havaalanı gerekli olabilirdi. 'Alaçatı'ya yapılacak olan havaalanının acelesi var mıydı?' denilirse, bence acelesi yoktu. Ama artık ihalesi yapıldı. Üzerine fazla konuşmanın da anlamı yok. Bir an önce yapılsın. Buraya inecek olan uçakların da hangi bölgelerle entegre olacağı çok önemli. Bence en yakın turistik bölgeler arasında tarifeli ve charter seferleri olmalı. Üç gün Çeşme'de kalan tatilciler, üç gün de diğer bölgelerimizde tatil yapabilmeli. Bu entegrasyona Yunan adaları da dahil edilebilir. Örnek vermek gerekirse; Bodrum, Dalaman, Antalya, İstanbul, Mykonos, Santorini gibi. Bu yatırımla ilgili planlama doru yapılmadan aksiyon alınırsa Havaalanının Çeşme’ye hiç katkısı olmaz ve orası hepimiz için dert alanı olur .
"Ege'nin iki yakası Çeşme'den birleşmeli
Ege'nin iki yakasının Çeşme'den birleşmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Demir, "Çeşme'nin, gelecekte, en büyük tur gemilerinin Avrupa'ya entegrasyonunda önemli bir çıkış kapısı olacağına ve bu kapının Akdeniz Rivierası buluşarak Çeşme’ye çok büyük değer katacağına inanıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.