Hükümetin ithal ilaçta Euro kurunu 2 lira 69 kuruşa sabitlemesi ve serbest piyasada Euro’nun 6 liraya dayanması nedeniyle ilaç ithalatının durma noktasına geldiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Sertel, “Euro’daki artış durmuyor, durmadığı gibi ithal ilaca ödenen Euro kuru da yükseltilmiyor. 700 kaleme yakın önemli ilaç piyasada bulunmuyor. Bunun nedeni de hükümetin ilaç fiyatlarını belirlemedeki yanlışları ve sağlıktan tasarruf etme çabası. Her şeyden tasarruf olabilir ancak sağlıktan tasarruf olmaz” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ithal ilaçta yaşanan sıkıntıları ve 700’e yakın ithal ilacın piyasada olmadığına ilişkin iddiaları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sertel, “Vatandaşın sağlığıyla oynamayın” diye seslendi.
“SAĞLIKTAN TASARRUF OLMAZ”
Kötü giden ekonomiyi düzeltmek adına hükümetin çeşitli alanlarda tasarruf tedbirleri uygulamaya çalıştığını belirten Sertel, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu, sağlıktan tasarruf yapılamayacağını vurguladı. Sertel, şöyle devam etti:
“Sağlıkla ilgili harcanan parayı kontrol altına almak ve tasarruf etmek gibi bir mantık çerçevesinde hatalı bir politika izlenmeye başlandı. Bunun devamında ilaç fiyatlarını belirlemek için bir kriter ortaya atıldı ve sabitlenmiş Euro kuru oluşturuldu. Sabitlenmiş Euro kuru geçen yıl 2 lira 12 kuruş idi bu sene 2 lira 69 kuruş. Ancak serbest piyasada Euro 6 liraya yakın. Euro’nun 6 liraya yakın olduğu bir ortamda ithalatçılara 2 lira 69 kuruş sabit fiyatla ilaç getir demek nasıl bir mantık? Başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığın ilacı ithal. Döviz artmış ama ithal ilaca verilen fiyatta bir ayarlama yapılmamış. Bu nedenle 700’e yakın ilaç çeşidi şu anda eczanelerde yok. Parası olan, imkanı olan, ithal ilaçları direkt yurtdışından getirtiyor. Ancak gariban vatandaş eczanede ilacını bulamıyor. Olan garibana oluyor. Bakanlık ya gerekli tedbirleri alsın ya da bu ilaçların neden piyasada olmadığını vatandaşlara anlatsın. Hatalı bir tasarruf politikası var. Daha az paraya ben hallederim yaklaşımı var. İnsan sağlığından daha önemli ne olabilir? Sağlıktan tasarruf olur mu? Sağlıktan edilen tasarrufla köprü mü yapacaksınız? Yol mu yapacaksınız? İnsanlar sağlıklarını kaybettikten sonra bu tasarrufun kime ne faydası var? Sektörün içinden gelen Bakan’a sesleniyorum; bir an önce gerekli tedbirleri alın, insanların sağlığıyla oynamayın.”