Konuya ilişkin açıklamada bulunan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin:
“7143 sayılı Kanun ile, 31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme, Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim, peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, işletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, borçların 18 taksitte 36 ay sürede ödenmesi gibi çok önemli imkanlar getirildi.
Kesinleşmiş borcu bulunan, diğer taraftan kesinleşmemiş veya dava safhasında ya da inceleme ve tarhiyat safhasında işlemi bulunan mükelleflerin 7143 sayılı kanundan yararlanabilmeleri için 31 Temmuz 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar bağlı oldukları vergi dairesine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.
31 Mart 2018 ve önceki dönemlere ait ödenmesi gereken vergi, SGK prim borcu ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, ecrimisil, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF), Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF), öğrenim ve katkı kredisi alacakları ile doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gerekenler gibi alacaklar yapılandırma kapsamında. Tüm bu amme alacaklarının yapılandırılması için 31 Temmuz Salı son gün. Yetkililer bu sürenin kesinle uzatılmayacağını beyan ve ifade ediyorlar.
Son yıllarda vergi affı ve benzeri kanunlar neredeyse hemen hemen her yıl çıkarıldı. 2014 yılında 6552 Sayılı Kanun, 2016 yılında 6736 Sayılı kanun, 2017 yılında 7020 Sayılı Kanun ve 2018 yılında 7143 Sayılı Kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu durum, mükellefler nezdinde bir alışkanlık ve nasıl olsa yine çıkar şeklinde bir beklenti yarattı.
Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı yazılı açıklamada; yeni bir yapılandırma ya da bu kapsamda borç ötelemesi gibi bir değerlendirmenin orta vadeli projeksiyonlarında yer almadığını, bu yapılandırmanın son fırsat olduğunu ifade etti. Bu nedenle mükellefler tarafından bu son fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Böyle bir fırsat yakın zamanda bir daha gelmeyebilir.” dedi