Denizhan Güzel
CHP İzmir Milletvekili Bayır, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Pandemisi sonrası hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirterek, Çin’in Wuan, kentinde ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan Corona virüsü, tüm sektörleri olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Açıklanan ekonomik paketlerde çalışanlara, çiftçilere, küçük esnafa, turizmcilere derde deva tedbirler çıkmadı” dedi.
Salgının tüm dünyada turizmi olumsuz etkilendiğini de sözlerine ekleyen Bayır, “Ülkemizde bundan nasibini aldı. Kaybedilen yılın telafisi için turizmcilerin birkaç yıla ihtiyaç duyacağını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte KOBİ desteklerinin arttırılması, SGK, KDV, muhtasar gibi ödemelerin ertelenmesi gerekiyor. Turizm endüstrisinde istihdam desteklerinin artırılması, sektör işletmelerinin başta tur operatörü, konaklama ve yeme-içme sektörü işletmeleri olmak üzere, teminatsız uzun vadeli, uygun koşullarda kredi sağlanması, var olan kredi taksitlerinin faizsiz olarak, bu süreç normal seyrine dönen kadar, yılsonuna ya da daha uzun süre ertelenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Cumhuriyet Halk Partisi olarak alınması gereken ekonomik tedbirleri madde madde açıkladıklarını da dile getirerek, “ Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM'den süratle bir "sicil affı" yasası çıkarılması gerektiğini belirttik. Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaştırma gibi sektörlerin banka kredilerinin yeniden yapılandırılması "Turizm Tanıtma Fonu" ve "Konaklama Vergisi" getiren yasanın yürürlükten kaldırılmasının şart olduğunu vurguladık. İktidarın sadece kasım ayına kadar, o da bir tek konaklama vergisini ertelediğini açıkladı. Bu yıl zaten turist gelmeyecek. Gelmeyen turistten de vergi alamazsınız. Bu yüklerin kaldırılması gelecek yılları kurtarabilirdi ama iktidar turizm sektörü yerine vergiyi kurtarmayı tercih etti. Ayrıca yurtiçi turizmi destekleyecek rezervasyon arttırıcı önlemlerin gözden geçirilmesi, tur operatörlerine ve uçak firmalarına destek verilmesi şart. Enerji, gaz, su ve atık su maliyetlerinin azaltılması yönünde teşviklerin uygulamaya alınması öncelikler arasında olmalıdır. Geçici olarak kapatılan işyerlerinde; Kira harcamaları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmalı, çalışanların ücretleri işsizlik sigortasından karşılanmalı, İşçilerin kredi kartı ve bank kredileri 3 ay boyunca faizsiz ertelenmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde Covid-19 normal bir seviyede olsa bile hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını artık hepimiz biliyoruz. Bu süreçte tatil bölgelerinde, Corona virüs sonrası, tüketici alışkanlıkların yeni bir boyut kazanacağını düşünüyorum. Bu salgın butik otellere talebi artıracaktır. Artık parası olan da büyük otelleri tercih etmeyecek. Kitle turizmi popülaritesini yitirecek gibi görünüyor. Hijyen şartları daha da öne çıkacak. Temizlik personeli maske ve eldiven kullanması, yine servis ve mutfak personelinde maske ve eldiven kullanımı zorunlu hale gelmelidir. Kalabalık davetler uzunca bir süre olmamalıdır. Mesela 30-40 kişilik büyük yemek masaları kurulmamalıdır. En fazla aile masaları olmalıdır. Plajlara da artık istenildiği gibi girilip çıkılamamalı, şezlonglar arası mesafe konmalıdır. Plajlarda da sosyal mesafe uygulaması olmalıdır. Her şey dahil sistemi rafa kalkacak gibi görünüyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Bir yolcunun hasta olması bütün gemidekileri hasta edebilir. Bu virüsün çözümü bulunsa dahi insanların içinde sürekli korku endişe olacak. Artık insanlar biraz daha hijyenik yaşama zorunluluğu hissedecekler, kendileri ve çevreleri için. Hepimiz bir virüs taşıyormuşuz gibi hareket etmeliyiz, hepimizin birbirine karşı sorumluluğu var. Artık kalabalıklar halinde yapılan geziler, seyahatler bitti diye düşünüyorum” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.